V sobotu 15. 4. se uskutečnil již 8. ročník skyrunningového závodu Salomon Ještěd SkyRace s parametry 22 km a 1400m převýšení, což ve výsledku znamenalo čtyři kopce, z toho dvakrát až na vrchol Ještědu přímo po kamenech. Po celodenním pátečním slejváku si Ještěd nachystal pro všechny závodníky zase pěkně barevné podmínky a ředitel závodu Honza Dušánek to komentoval slovy: „Počítejte se správným náročným horským terénem od sněhu, po bahnitý a podmáčený terén, kluzké kořeny, kameny a další vychytávky trialového běhání. Takže silničky nechte doma a vezměte obuv s pořádným vzorkem!“.

Skvělé zázemí poskytnul areál skokanských můstků a do vstříc Ještědu se vydalo více než šest stovek závodníků v různých kategoriích i distancích, někteří již tradičně se svými psy. Největší pozornost však upoutala konkurence v hlavním závodě, který přitáhnul celou českou špičku skyrunningu, horských a trialových běhů v čele s Barčou Macurovou (stříbrno na MS v trailu) a Markem Chrascinou (bronz na MS v běhu do vrchu). Závod se totiž pyšnil hned několika nálepkami – Mistrovství ČR ve skyrunningu a kvalifikace na ME ve skyrunningu, Salomon Golden Trail Series a kvalifikace na MS v horských bězích a trailu, které se odehraje již tento červen v rakouském Innsbrucku.

Kdyby Česká televize vysílala přímý přenos, diváci by se neodlepili od obrazovky. Tak napínavý souboj o vítězství a častá výměna pozic v top 10 tady již dlouho nebyly. Výjimkou byla pouze zmíněna Barča Macurová (SALOMON, 2:06:01), která po Pražském maratonu ukázala famózní formu i v horách a vyhrála s náskokem 13 minut před svou reprezentační kolegyní Barborou Jíšovou (Eleven Run Team, 2:19:31). S tou v průběhu závodu sváděla velmi vyrovnaný souboj reprezentantka ve skyrunningu Lada Štalzerová (Czech Skyrunning Team, 2:19:51), která si nakonec zasloužila bronz. Vítězka porazila i řadu zvučných jmen mezi chlapy: „Hlavně do kopce mi to šlo moc dobře, to jsem ani nečekala. Asi mi pomohlo mini soustředění v Beskydech s klukama ze Salomon týmu minulý víkend,“ smála se Macurová.

Mezi muži byl závod mnohem zamotanější až do posledního seběhu. Na prvním Ještědu si hlídali čelo Chrascina, Šmahel, Zima a Pavlišta. Jenže první a vůbec nejtechničtější seběh v bahně a po kluzkých lávkách znamenal stopku pro Pavlištu a k čelu se naopak přiblížil Maceček. V čele se až pod poslední kopec držela dvojice Šmahel a Chrascina, na ně se postupně dotáhli Zima s Hudcem. Po hodině a půl těžkého závodění se možná projevila nezkušenost s delšími závody a první dvojka začala zpomalovat. Šmahel odpadnul z boje o pódium úplně i top10 úplně.

Nejlépe si síly rozvrhnul zkušený Tomáš Hudec (Salomon/Rab, 1:51:43) a vystupňovaným tempem předběhnul pod vrcholem posledního Ještědu i Chrascinu (SALOMON, 1:52:05). Na třetí místo se vyrovnaným výkonem prokousal Tom Fárník (SALOMON, 1:52:34). Pro Hudce šlo již o třetí titul mistra ČR ve Skyrace v řadě a potvrdil, že je opravdu výborným všestranným běžcem na silnici, ultratrail i tyto rychlé horské závody. Marka Chrascina v závěru braly křeče: „Byl to nejdelší závod, co jsem běžel, raději ještě zůstanu u běhu do vrchu. Ke konci jsem byl opravdu na limitu, ale byl to krásný závod.“

Zamotanou hlavu budou mít asi atletičtí trenéři s nominací na MS v horských bězích a trailu. Ještěd SkyRace měl sloužit primárně jako kvalifikace pro Short Trail (42km), jenže z loňských reprezentantů vyšel závod pouze Matěji Zimovi na 4. místě. Pavlišta nedokončil a Tomáš Křivohlávek se protrápil na 20. místě. Naopak o sobě dali vědět vyznavači delších tras Tomášové Hudec, Fárník a Maceček i Marek Causidis, kteří doběhli všichni do 7. místa a se kterými by se mohlo počítat pro MS na Long Trail (80km).

Ředitel závodu Honza Dušánek si letošní ročník pochvaloval: „Sjela se největší konkurence za celých osm let, co závod pořádáme, protože ta motivace, proč přijet, byla opravdu velká. Na své si ale přišli všichni běžci všech výkonnostních kategorií. Hrnou se na nás pochvalné feedbacky od závodníků, i těch zahraničních. Jsme moc rádi, že lidi baví, co děláme. Pro nás je to ta největší odměna.“

Výsledky: https://www.stopnito.cz/…y-zavodu/686

Fotogalerie:

https://eu.zonerama.com/…lbum/9660354 https://eu.zonerama.com/…lbum/9658942