Nekonečný seriál Malých cen Monaka, dubnová byla 376, ve Slatiňanech na Chrudimsku letos opět začal. Nový pořadatelský tým jen pln elánu a obnovil celoroční soutěž o Monackého mistra.

Březnový i dubnový závod měl na lesní členité desítce stejné pořadí na absolutní bedně. Vyhrál skutečský tryskáč Jaromír Hradecký, v dubnu za 36:26, tedy o 5 sekund lépe jak v březnu. Jaromír si před tím dal dvě silniční půlky. První za 1:14 hodiny a v rámci Pardubického vinařského maratonu dal 1:12,5 . „Zlepšení mě potěšilo a určitě tam ještě malinká rezervička je,“ řekl mi v cíli.

Jaromír letos obhajuje prvenství v Poháru D35. Absentoval na půlce ve Vysokém Mýtě a chystá se to na tvrdo rozjet ve Vysockém krosovém půlmaratonu v sobotu 29. dubna ve Vysoké u Holic. No nebude to letos snadná gajda a jasné prvenství jako před rokem, protože se tam chystá i vítěz z Mejta Drahomír Randa ze Stěžer u HK.

V ženách avizovala příjezd rekordmanka závodu Deniska Kozáková z Hradce Králové a obhájkyně prvenství v poháru a loňská vítězka Leona Blažková ze Starého Hradiště. Ta si v rámci přípravy dala backyard ultra Smrt krásných běžců v Heřmanově Městci, běh na deset hodin s povinnou přestávkou ke konci každé hodiny běhu, kde byla druhá. Vyhrála Katka Kubiasová z Vlčkovic u Hradce Králové.

Na Monaku byl druhý Pavel Dymák z Hvězdy Pardubice 37:44 a třetí Lukáš Kubálek z Pardubic za 40:04. Zajímavé je jméno čtvrtého. Pavel Novotný z Hradce Králové startuje za BK Vysoká nad Labem – 42:01, ale není to běžecký klub, ale basketbalový. Bývalý výborný baskeťák je hlavním trenérem tohoto oddílu, který má několik stovek členů a je v plné přípravě a na červnový Čertovský ultra trail v Hamru na Jezeře – 66,6 km.

Květnové Monako jako Janderovská desítka se uskuteční ve středu 24.5. a tento závod je zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích.