Začínat desátý rok školní docházky? To svědčí buď o lehce retardovaném rytmu, anebo naopak dokládá vysokou míru vzdělanosti. Jako v případě Běžecké školy Prahy 4. Ta oslavila desítku premiérou závodu Krčská 4. Úspěšně, jak jinak.

Běžecká škola Prahy 4 je nejstarší svého druhu v celé metropoli. Běhá se tu už desátým rokem, nepřerušeně každý čtvrtek, za letního času v Krčském lese, za zimního po podolském nábřeží Vltavy. Prošly jí už stovky běžců a přesně 461. lekce se stala unikátní v tom, že přinesla první vlastní závod. Nejen pro ty, kdo a výběhy školy pravidelně chodí. Putovní trofej ve tvaru ušaté Ligy mistrů získal Ondřej Váchal, výborný mílař původem z Domažlic, který umí 1500 metrů za 4:02. A na Běžecké škole Prahy 4 si byl s kamarády už dvakrát zaběhat. Takže žádný nedotčený „cizinec“. Za 13:17 minuty tu zvládl náročný okruh od rybníka Labuť nepříjemnou cestou vzhůru až na hřbet Michelského lesa, pak nádhernými trailovými pasážemi přes kořeny, dolů směrem k Roztylům okolo dětského hřiště a lesní stezkou zase zpět do cíle. Kdo někdy běhal v Krči, všechny pasáže už někdy poznal… teď se seběhly do jedné.

„Moc pěkná a těžká. Vepředu jsem se odpojil před stoupáním, ale pak jsem se bál, jestli jsem to nepřekop´,“ přiznal vítěz. Druhý skončil Ondřej Korotvička a třetí Josef Rendl, jeden ze současných trenérů Běžecké školy. Mezi veterány vládl dokonce jeden z otců zakladatelů a pamětník prvního výběhu… Tedy, pokud to myslíte s běháním vážně a rychle, máte tady dobrou inspiraci i vedení.

Ale mnohem víc stačí, pokud se chcete jenom lehce a pravidelně rozběhat jako mnozí další. Tátové, mámy, dědové i báby, ale hlavně kluci a holky… Přišly děti ze škol, kde stejný trenérský štáb vede školní hodiny atletiky v prvních třídách. Téměř dvě stě účastníků jako by chtěly odmítnout staré přísloví o nošení sov do Atén v případě pořádání běžeckých závodů v Krči. Jsou jich tu každý rok desítky, ale ten nový se nejen povedl, ale hnedle i chytil.

„Profesionálně připravený závod, přitom pohodová rodinná atmosféra,“ pochvalovali si mnozí. „Jsme moc rádi, kolik lidí se objevilo a ukázalo se, že ti nejlepší chodí do naší Běžecké školy. Budu se sem muset vypravit častěji,“ vydechoval v cíli spokojeně starosta Ondřej Kubín, který závodil i s dětmi a manželkou. „Ona je soutěživá, kdybych ji nepředběhl, měl bych to doma těžké,“ smál se bývalý basketbalista a vysvětloval tak, proč vyběhl jen den po dobrání antibiotik. Běžel i jeho dávný předchůdce na postu starosty Zdeněk Hovorka. A mnozí další. Třeba bývalý juniorský mistr světa v kanoistice Jan Macháč.

Nejlepší žena Zuzana Polanská (17:38), zdatná trailová běžkyně, v rámci tréninku doběhla na start sedm kilometrů z domova v Podolí, ale zpátky se už raději nechala odvézt manželem na motorce. „Já jsem díky závodu tuhle školu teprve objevila, ale ráda určitě brzy přijdu,“ loučila se spokojeně. Takže se těší i na vás, kdož o ní ještě nevíte.

Kompletní výsledky najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3