Krásné jarní slunečné i když větrné počasí dnes provázelo 113 závodníků na 37. ročníku Štěpánkovického krosu, který byl dalším závodem Prajzsko-Opavské běžecké ligy. Všichni se tak v ranních nedělních hodinách sjeli do dědiny, které se na Prajzske neřekne jinak než „Palestina“, aby absolvovali 11,7 km dlouhou dávku asfaltu, luk, lesních cest a šotoliny v okolí již zmiňované obce.

Start byl tradičně v areálu místního fotbalového hřiště, v jehož okolí byly připraveny silniční závody pro děti a mládež od 50 m až po 1500 m. 50 m trať tak nejrychleji zvládli Jakub Stuchlík a Julia Kaňovská, 750 m Jonáš Kaňovský (3:12) a Julie Kašová TJ Sokol Kobeřice (3:10) a nejdelší patnáctistovku Jan Neudörfler TJ Sokol Opava (5:05) a Natálie Ester Kašná AK SSK Vítkovice (5:59).

Po mládeži tak přišel na řadu start hlavního krosového závodu. Od začátku nejrychleji vypálil Hlučínský bombarďák hájící barvy MK Seitl Ostrava Jirka Pytlík, který dnes nenašel přemožitele a stylem start-cíl v čase 42:04 zvítězil. Toho se celou dobu snažil dohnat dnes druhý skyrunner Jan Wita LightBIKE Havířov (42:37) a třetí příčku od startu hájil Polský matador Robert Antczak Easy Run (44:53).

Mezi ženami suverénně zvítězila Hlučíňačka v barvách Jäklu Karviná Markéta Kašná (52:22) a obhájila tak své loňské vítězství. Na druhém místě běžela zhruba do poloviny závodu Marie Vybíralová AO Kobeřice, která si však za zády vezla svou soupeřku z Energy sports teamu Marii Suchánkovou, která ji postupně doběhla a poté předběhla a druhou příčku si již vzít nenechala a finišovala v čase 55:16. Vybíralová tak doběhla necelou minutu za ní v čase 56:11.

Celou trasu závodu absolvovali také chodci v rámci turistického pochodu pro veřejnost. Před polednem proběhlo slavnostní vyhlášení medailistů, které udělalo tečku za celým dnešním závodním programem.

O další body do běžecké ligy se bude bojovat hned zítra, a to v Jilešovicích na Májovém běhu okolo Nezmaru.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného