Drahomír Randa ze Stěžer u Hradce Králové je prostě fenomén. Dokázal v 49 letech absolutně vyhrát i druhý závod poháru D35 – 12. ročník Vysockého krosového půlmaratonu.

Vloni pořadatelé vytyčili nový okruh, který je zcela v lese. Sice nemá tak náročná dlouhá stoupání, ale prostě na těch doslova lesních pěšinách to tak neodsejpá – 21,6 km se součtem stoupání přes tři sta metrů. Takže loňské vítězné časy byly novými traťovými rekordy, jsou o třídu horší než ze staré trati, a za jejich překonání byla vypsaná prémie tisíc korun.

Absentující Jaromír Hradecký ze Skutče, plně se soustřeďuje na jiný start, to vloni dal sekundu pod 1:22 hod, nedávno třeba v Pardubicích dal půlku za 1:12:30. Drahomír jak je jeho zvykem běžel sólo závod a zapsal 1:22:34. „Radši jsem se nikam bezhlavě nehnal. Přece jenom na orientaci to bylo těžší a jak jsem slyšel pár borcům se podařilo zakufrovat. Navíc jsem trochu přistydlej, takže jsem s vítězstvím stoprocentně spokojen. Nyní se zaměřím na další závod Poháru D35, Hradubický běh, v němž na úředně změřené desetikilometrové trati Hradec Králové – Čeperka mě čeká v sobotu 13. května obhajoba prvenství.“

Druhý Michal Kubišta z Letohradu zapsal 1:28:58 a vzhledem k tomu, že byl druhý i v Mejtě je druhý v poháru. Na třetí pohárové místo skočil čtvrtý z Mejta a třetí z Vysoké Tomáš Kyncl z Holic – 1:30:42. Čtvrtý byl domácí Jiří Horčička, který je českým rekordmanem v běhu na 24 hodin – 267,1 km, a k závodění se vrací po zranění – 1.30:54.

Co se nepodařilo Drahomírovi dokázala Deniska Kozáková (1:43:20) z Hradec Králové, která zde před rokem vyhrála běh na jedno kolo. Před týdnem pomohla na NoMen runu vybojovat svému ženskému týmu třetí místo (dalšími členkami byly Helča Pechová, Anetka Khýrova a Terezka Trávníčková). „Nevím, nevím, zda dám půlku. Jsem fakt po dvou desítkách unavená,“ řekla mi tehdy. Ale již v týdnu hlásila: „Jsem ok a jdu do toho.“ Vloni vyhrála za 1:48 Leona Blažková ze Staré Hradiště, která byla letos za 1:47:42 třetí. Těsně před ní doběhla vedoucí žena poháru, třetí v Mejtě, Erika Válková z Café Bajer Pardubice.

„Tentokrát mi to sedlo. Po druhém kole jsem si byla jista, že rekord dám a třetí kolo bylo již na pohodu,“ řekla po závodě Denisa.

Pořadatelé vyhlašují i speciální kategorie, takže v té pro nejstaršího obhájil Zdenda Petržílek ze Slatiňan – 68 let – 2:43:28.

Další půlku v okolí východních Čech připravují na neděli 14. května v Kolíně, kde se na absolutně rovinaté silniční úředně změřené trati poběží legendární KVOK.