Víte, proč jsou závody v Závadě vždy až ve dvě odpoledne? Bo v jednu vždycky přestane pršet. Těmito slovy v sobotu odpoledne vítal hlavní pořadatel a promotér Petr „lišák“ Liška všech 198 účastníků na 6. ročníku krosového závodu Závadská desítka Run a měl svatou pravdu!

Půl hodiny před startem opravdu vykouklo sluníčko a po propršeném dopoledni se udělalo krásné jarní počasí.

Závod je tradičně zařazen do Prajzsko-Opavské běžecké ligy a zároveň se nesl v duchu charitativní pomoci pro malou Emičku.

Ve dvě odpoledne se tak za zvuku trumpety všichni vydali zdolávat náročnou krosovou trať o délce 10 km s převýšením okolo 200 m po místních lesích a lukách, která po dopoledním dešti vzala za své a byla o to náročnější.

To ale vůbec nevadilo dnešnímu vítězi Jirkovi Pytlíkovi MK Seitl Ostrava, který trať doslova prolétl v novém traťáku a nikomu ze soupeřů nedal šanci a v čase 36:46 zvítězil. Za ním, tak jako minulý týden po celou dobu běžel dnes druhý Robert Antczak Easy Run (38:56) a třetí příčku vybojoval domácí borec Lukáš Bystřičan FC-B7 TÝM!!! (40:27).

To mezi ženami opět zvítězila stylem start-cíl Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (46:19), která si však po celou dobu závodu vezla za sebou dnes druhou ženu Hanku Mrůzkovou (46:45) a třetí místo brala Marie Vybíralová AO Kobeřice (48:25).

Závodili také canicrossaři se svými čtyřnohými kamarády. Zde byl nejrychlejší Martin Řezáč Mushing Team Ostrava (40:23), druhý doběhl Pavel Rataj Erholung Team (44:37) a třetí Daniela Priesolová Mushing Team Ostrava (47:06).

Zatímco dospěláci zdolávali svou trať, v areálu hřiště, kde byl start, cíl a zázemí celé akce, si zazávodily děti a mládež na tratích 100, 500 a 1000 m. Zde byli nejrychlejší: Vilém Matloch, Sara Hiltavská, Matouš Plaček, Johanka Stachová, Pavel Lacina SK Kopřivnice, Eliška Stachová.

Na každého závodníka v cíli čekala kovaná stylová medaile, bohaté pohoštění a čepovaný Rohan či nealko. Po ukončení všech závodů proběhlo slavnostní vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, pro které byly připraveny krásné poháry a medaile, tekuté ceny a něco na zub i nohy. Všichni si tak dnes pořádně mákli, pobavili se a hlavně přispěli na dobrou věc, kdy se vybralo přes 100 tisíc korun a částka ještě není konečná!

Výsledky