V letošním ročníku Prague International Marathon byl nejrychlejší Keňan Alexander Mutiso, který časem 2:05:09 vylepšil traťový rekord! Na druhém místě skončil Etiopan Sisay Lemma a třetí byl Keňan Philemon Rono. „Jsem velmi spokojený, že jsem překonal traťový rekord. To byl můj cíl. Poslední kilometry byly ale těžké,“ prohlásil Mutiso, který byl součástí týmu Skupiny ČEZ v rámci projektu Battle of the Teams. Mezi ženami jednoznačně vládla Etiopanka Edesa Workenesh časem 2:20:42. Čtvrtý domácí titul získal Vít Pavlišta, který zaběhl pod dvě hodiny a dvacet minut. Nejrychlejší Češkou byla v cíli Moira Stewartová, která časem 2:31:52 nakonec nesplnila limit pro mistrovství světa.

Letos se startovalo oproti minulým ročníkům z Václavského náměstí, přes sedm tisíci běžců vyrazilo do závodu z ulice Na Příkopě. Ke Karlovu mostu se dostával dav později a ze druhé strany. Už potřetí slavný maraton ozdobil projekt Battle of the Teams, do kterého se zapojilo pět týmů – Generali Česká pojišťovna, Skupina ČEZ, Mattoni, Prague Airport a také Rohlik.cz.

Před 25. kilometrem se utrhla od zbytku startovního pole trojice: Etiopan Sisay Lemma, Keňan Alexander Mutiso a peacemekar z Keni Stephen Kiprop. Ten se od favorizované dvojice oddělil po třicátém kilometru. Na 35. kilometru měli vedoucí běžci náskok skoro padesáti vteřin. Kolem 33. kilometru se však Keňan Mutiso utrhl od svého konkurenta a náskok pak jen navyšoval. „Byla to má strategie, protože jsem chtěl do cíle běžet sám. Nejsem silný v těch závěrečných sprintech, kdy si může stát cokoliv. Jsem rád, že to vyšlo,“ dodal Mutiso, který v minulém roce zaběhl ve Valencii čas 2:03:29 při svém debutu.

V letošním roce překonal Mutiso na Prague International Marathon svého krajana Eliuda Kiptunaie, jenž v roce 2010 zaběhl 2:05:39. V cíli měl náskok minutu a sedmnáct vteřin a po skvělém výkonu drží právě on traťový rekord. Na takový cíl útočila také Etiopanka Edesa Workenesh, která chtěla běžet pod dvou hodin a devatenáct minut. „Podmínky a počasí byly skvělé, také běh byl v pořádku. Jenže mě po druhé polovině začalo píchat na levé straně, pak už to bylo komplikované,“ popsala Workenesh z týmu Mattoni.

Stewartová má český titul

Domácí titul získal Vít Pavlišta po parádní výkonu, v cíli byl v čase 2:19:14. „Je to nečekané a nejcennější zlato, zapadlo to všechno ideálně do sebe. Do 30. kilometru jsem to hladil, pak už to trochu bolelo. Atmosféra byla fantastická jako vždycky,“ dodal Pavlišta z týmu Mattoni. „Já mám tuhle trať velmi rád, nevadily mi změny, které se provedly.“ Na druhém místě doběhl Ondřej Fejfar z týmu Prague Airport a třetí byl Yann Havlena.

České prvenství v ženách vybojovala Moira Stewartová, která tak získala svůj první domácí titul v maratonu. „To je skvělé, ale čas mohl být lepší, což mě trochu mrzí. Ve druhé části jsem měla krizi, nohy jsem začala trochu vláčet, byla jsem byla ráda, že jsem nezakopla, měla jsem mžitky.

Poslední kilometry byly nekonečné,“ dodala Stewartová z týmu Rohlik.cz. Druhá domácí závodnice byla spokojená, Barbora Macurová vylepšila časem 2:35:25 svůj osobní rekord o deset minut. Třetí skončila Eva Filipiová.

Prezident odstartoval závod

Na start dorazil také prezident republiky Petr Pavel, který oficiálně odstartoval 27. ročník Prague International Marathon. Vydržel až do konečného proběhnutí celého davu. „Každý, kdo se postavil na start, tak má u mě obrovský respekt. Sportovní akce tohoto druhu jsou obrovskou příležitostí, jak ukázat naši zemi světu v tom nejlepším světle,“ prohlásil prezident Pavel, který sport, fyzickou zdatnost a pohyb chce z této pozice podporovat. „Považoval jsem vždycky sportovní aktivity za něco příjemného, ale také důležitého, aby se člověk udržoval v kondici nejenom fyzické, ale i psychické. Jestli budeme v životě spokojení záleží také dost na tom, zda se budeme v průběhu života hýbat.“

Prague International Marathon není jen vrcholnou běžeckou událostí roku. Už v sobotu přilákal do pražské Stromovky tisíce sportovců všech věkových kategorií běh pro celé rodiny na doprovodnou akci dm rodinná míle. Na start na pražském Výstavišti v Holešovicích se postavilo dva a půl tisíce sportovců. „Jsem přesvědčený, že právě takové akce mohou vybudit rodiny s dětmi k pohybu a ke sportu. Včera si to vyzkoušeli ve Stromovce, dneska viděli, jak to dělají ti lepší,“ prohlásil prezident Pavel.