Trochu mimo zájem hlavního proudu se uskutečnilo Mistrovství České republiky v běhu do vrchu. Poprvé to bylo na většinou krosové trati z Hodkovic nad Mohelkou na Ještěd. Byl to 20. ročník závodu s parametry 12,7 kilometru a se součtem stoupání 774 metrů. V soutěži mužů obhájil mistrovský titul nástupem v závěrečném kilometru třinecký Marek Chrascina – 50:44 minuty. Druhý slávista Michal Šmahel zapsal 51:03. Týden po zisku titulu v maratonu vybojoval domácí Vít Pavlišta vrchařský bronz – 53:25.

Mezi ženami bylo o titulu rozhodnuto velmi rychle. Tereza Hrochová, šampionát vyhrála i v letech 2020 a 2021, vloni na něm nestartovala, startující za AK Škodu Plzeň si v úvodních kilometrech závodu vybudovala bezpečný náskok, který udržela až do cíle – 57:49. Pro druhé místo si doběhla loňská šampionka Adéla Vetchá z Iscarexu Česká Třebová – 61:62.

K průběhu závodu Tereza Hrochová uvedla: „Začátek jsem rozběhla s prvními muži, celou trasu závodu jsem se pohybovala na celkovém šestém až sedmém místě. O holkách jsem nevěděla a měla obavy zda nejsou kousek za mnou. Až po vyběhnutí serpentiny dva kilometry před cílem jsem viděla, že nikdo za mnou není. Trať byla moc hezká, ale opravdu náročná, i díky tomu, že tam nebyly žádné chodecké pasáže, protože všechny kopce byly poměrně prudké, ale běhatelné a ty se střídaly rovinatějšími pasážemi, kde bylo potřeba do toho tlačit. Startovala jsem tu poprvé, kopce jsou pro mě srdeční záležitost, ale jelikož běhám prakticky všechno, tak není moc prostoru na jiné závody v kopcích než mistrovství republiky a reprezentační akce.“ O její všestrannosti svědčí to, že o dvacet čtyři hodin později startovala v Brně na extralize, kde vyhrála běh na 3000 metrů.

Staronová česká šampionka v běhu do vrchu, která letos vede i české tabulky v maratonu, je nyní na soustředění v italském Melagu, kde se připravuje na Mistrovství světa v běhu do vrchu v rakouském Innsbruku. „Běžím zde 7. června vertikál – 7,3 km s převýšením přes 1000 metrů a 10. června nahoru dolu – patnáctikilometrový mountain classic.“