Nelamte na letošním rokem hůl a pusťte se ze všech sil do přípravy a s plným nasazením. Podmínky pro běžecký trénink jsou příjemnější, než byly ty zimní, kdy byly plískanice, mráz, sníh a led.

O co lépe se vám bude trénovat v teple letošního léta, za světla, o to víc můžete posunout svoji výkonnost dál. Třeba až na úroveň, která vás samotné překvapí a zaskočí i vaše odvěké soupeře a přátele.

Co proto musíte udělat?

Zakončete tento cyklus, v pořadí již osmý od začátku tréninkového roku, alespoň jedním volným týdnem a potom se vrhněte do přípravy. Můžete si ji naplánovat do tří čtyřtýdenních cy­klů.

9. cyklus začínáme od 11. 6., trvá do 8. 7. V něm si obnovíme zásoby obecné a tempové vytrvalosti formou dlouhých, tempových a stupňovaných běhů.

Pro udržení vyšší úrovně odolnosti budeme vkládat i dvoukilometrové úseky ve stanoveném, tempu dle osobní výkonnosti jednotlivých běžců a běžkyň.

Nezapomeneme udržet silovou vytrvalost tréninkem v kopcích a techniku běhu a také rychlost při běžeckém cvičení a rovinkách.

Do toho pak samozřejmě musíme posilovat celé tělo a bude dobré zařadit i nějaké doplňkové sporty dle času a možností.

V 10. cyklu od 9. 7. do 5. 8. pak už rozjedeme trénink zaměřený víc na tempovou odolnost v kratších úsecích, které budeme ob týden ještě střídat s dvoukiláky a samozřejmě musíme udržovat sílu v kopcích, kde se pokusíme ve stejném objemu výběhy kopců postupně zrychlovat.

O rychlosti a technice běhu není třeba mluvit, bez ní se nedá posunout dál, tak je nutné ji ve všech těchto cyklech udržovat a pak i rozvíjet.

11. cyklus, od 6. 8. do 2. 9., už proběhne ve znamení přechodu tréninku na speciální tempo a to jak v delších opakovaných úsecích, zejména v délce kolem jednoho kilometru, tak i v intervalovém zaměření s kratšími asi 400 metrovými distancemi prokládanými meziklusem nebo mezichůzí.

Bude důležité udržet dále silovou vytrvalost a nezanevřít na vybíhání kopců. Určitě se vám to vyplatí ve 12. závodním cyklu, kde si už jen vyběháte a vyladíte formu dle potřeby a plánu vašich důležitých podzimních závodů.

Samozřejmě i v průběhu zkráceného letního přípravného období není nutné vypustit závody. Spíš je dobré si v rámci přípravy otestovat posun ve vaší výkonnosti a případně, pokud nebude něco dle předpokladů, zavčas pozměnit a upravit plány tak, aby se nestala nějaká chyba, která by vám místo vzestupu výkonnosti pomohla spíš někam do hlubokého propadu. Přece jen taková kontrola ukáže víc, než jakýkoliv modelovaný trénink. Na to nezapomínejte.

Můžete si přípravu klidně naplánovat obdobně jako my. Nic vám v tom nebrání.

Léto – ideální čas na trénink

Už slyším ty řeči: „kdo se má v tom horku honit?“ Jestli není lépe ležet s pivkem někde u vody.

Možná máte pravdu, ale pokud se chcete zlepšit a posunout si výkonnost, není lepšího období pro běžecký trénink.

Můžete běhat kdykoliv večer či ráno. Je dlouho světlo a budete vždy vidět na cestu. Nemusíte se obávat zranění jako v zimě.

Ale hlavně…, můžete vyběhnout jen nalehko, v trenýrkách a tílku. To je pak radost sama o sobě běžet.

Už i to je dobrá motivace. A když máte z běhu radost, jde to všechno pak mnohem lépe.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.