Ve středu 17. května odstartoval v Pisárkách u Anthroposu již 27. ročník Brněnského letního běžeckého poháru – TRIEXPERT CUP 2023. První závod přitáhl, i přes celodenní deštivé počasí, 151 běžců a běžkyň všech výkonnostních kategorií.

Nejlépe ze všech se vedlo nováčkovi na TRIEXPERT CUPu Timoteji Šálymu, který nedal nikomu z ostřílených lišáků šanci a poradil si s téměř šestikilometrovou tratí za 20:20. Bude zajímavé sledovat, zda se Timotej bude na CUP pravidelně vracet nebo to byl jen ojedinělý výstřelek. O 18 sekund později doběhl do cíle Jan Pavelka, který má naopak už nějaký ten ročník naběhaný. Na bronzové příčce pak skončil matador poháru a loňský celkový vítěz Lukáš Soural s časem 20:43.

Loňská celková vítězka Patrícia Puklová ukázala, že letos to s ní soupeřky budou mít opět těžké, když se jako nejrychlejší žena prohnala cílem se skvělým časem 22:38. O 24 sekund později si pro druhé místo doběhla Barbora Marková, pro kterou to byla teprve celková druhá účast na poháru. Poslední volné místečko na bedně obsadila Zuzana Ožanová, která proběhla pod branou v čase 23:18.

Letos bude mít seriál celkem 16 dílů. Běžci z Brna i blízkého okolí si změří síly na oblíbených tratích v Pisárkách, Pod Palackého vrchem, v Mariánském údolí, Obřanech, Popůvkách, na Kociánce a atletickém oválu o délce 5 a 10 kilometrů. Organizátoři plánují i jedno překvapení. „Pokud vše klapne, chceme, aby se 16. srpna mohli lidé proběhnout po nové trati. Když bychom povolení nedostali, nahradí ji běh kolem medláneckého letiště.“, říká ředitel poháru Jan Huppert. Většina tratí se během poháru opakuje, aby si účastníci mohli ověřit vývoj své výkonnosti. Závodní středy budou tradičně startovat v 18:00 s výjimkou závodu na Kociánce a na dráze. Kromě prvních dvou týdnů na začátku letních prázdnin se bude běhat každou středu až do 13. září.

Standardem poháru i v roce 2023 zůstává měření čipovou technologií, zajištění tratě organizátory, předjezdec na kole, zdravotní dozor v zázemí i na trati, občerstvovací stanice v cíli, úschovna i zajištěné toalety. Organizátoři šli přes všudypřítomné zdražování proti proudu a nechali ceny startovného i předplatného poháru na stejné úrovni jako loni. Cenově zvýhodněné předplatné si navíc mohou zájemci zakoupit až do 31. května.

Druhý díl poháru, který pokračuje ve středu 24. května, zavede brněnské běžce Pod Palackého vrch, kde si poměří síly na 7,1 km dlouhé trati vedoucí kolem medláneckého letiště. Startuje se opět v šest hodin večer. Výsledky: https://triexpertcup.cz/…/336-pisarky