Pod tradiční rouškou tajemství probíhá příprava 33. ročníku kultovní longařské akcičky Týnišťských šlápot – dán je termín 21. – 23. 7. 2023, pátek až neděle, trasa povede po Orlických horách. Pořadatel Olaf Čihák otevřel registraci a nejlevnější startovné je do 20. června 2023 – http://www.dalkovepochody.cz/tsodkd.htm.

„Zatím nebudu zveřejňovat žádné info k trase, dokud nebudu mít všechna povolení. Přesná trasa bude zveřejněna v týdnu před akcí. Povede náročným kopcovitým a skalním terénem. Trasa bude několikrát překračovat hranici Polska,“ uvedl pořadatel. Zveřejněn byl výškový profil a dle něj se dá tušit, že trasa povede i přes nejvyšší vrcholy Orlických hor.

Jisté je, že základna a cíl bude ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí. Jsou vypsány tři tratě, registrace nyní probíhá na dvě delší. Hlavní trasa A na 120 kilometrů se součtem stoupání 4,5 km a trasa B na 75 km a součet stoupání 2,5 km. Bude i maratonská C. Na start delších tratí budou startující odvezeni z Týniště autobusy. Hlavní trasa má plánovaný start o půlnoci, 75 km v devět hodin v sobotu.

Akce je samozřejmě součástí ultra vytrvaleckého poháru CSUT. Olafovi akce jsou proslulé tím, že jsou vedeny většinou mimo turisticky značené cesty a jeho originální značení nemá chybu (viz foto).