Běžecký oddíl BK SAK Ložiska Karviná uspořádal v sobotu štafetový běh – Ekiden pentla maraton.

Co je to ekiden?

Název ekiden kombinuje japonské znaky pro slova „stanice“ a „předávat“ a vytvořil jej básník Toki Zemmaro. Délky ekiden závodů se mohou značně lišit, stejně jako počet běžců v týmu. Například v národním juniorském ekiden šampionátu musí 5 dívek pokrýt 12 km a 6 chlapců celkem 18 km.

Národní mistrovství středních škol zahrnuje 5 dívek, které musí zvládnout půlmaraton a 7 chlapců, kteří absolvují celý maraton. V národním inter-prefektura šampionátu běží 9 žen běh na 42,195 km a 7 mužů dokonce 48 kilometrů. Populární jsou vysokoškolské Hakone ekiden, je to dvoudenní akce, kdy 10 mužů absolvuje běh na trase dlouhé 219 km!

7 km pro každého

V krásném prostředí zámeckého parku v Karviné vystartovalo celkem 8 šestičlenných štafet, když prvních 250m absolvoval vždy patron štafety. Na každého člena pak čekalo sedm kilometrů.

Maratonskou trať nejrychleji absolvovala, stejně jako minulý rok, česko – polská smíšená štafeta GOROLE CZE – POL za 2:41:35. Na druhém místě skončila štafeta MK SEITL JEDNIČKA – 2:44:21, třetí pak BK SAK ÁČKO – 3:03:30.

„Druhý ročník tohoto zajímavého závodu se dnes vydařil i přes problémy s orientací některých běžců v labyrintu zdejších parků. Příští rok připravíme namísto jednoho sedmikilometrového okruhu tři kratší, aby byl závod aktraktivnější a přehlednější nejen pro závodníky, ale i pro diváky,“ řekl jeden z organizátorů Jiří Novotný.

Výsledky

Foto 383× – Miroslav Kravčík

Foto 333× – Otto Seitl