Běžecká obuv Mizuno Wave Elixir 6 (W) je určena pro běžkyně ve váhové kategorii do 60 kg s pronačním nášlapem.

Unikátní technologie G3 sole zajišťuje perfektní trakci v suchém i mokrém prostředí.

Technologie vějířovité vlny rozkládá náraz po celé ploše desky. Redukuje špatný nášlap směrem dovnitř tím, že přesunuje těžiště na střed. Nohu tak udržuje v neutrálním postoji.

Komfort nohám bezesporu dopřává ventilační systém AIRmesh, který poskytuje maximální prodyšnost.

Takto popisuje Mizuno Wave Elixir 6 sám výrobce.

Moje pocity a hodnocení

V těchto botech jsem běhala více než jeden měsíc ve Vysokých Tatrách i doma. Jsem spokojená s opravdu dobrým odvětráváním přes síťovinu ve svršku. Je to výhodné v teplém počasí, ale při ranním běhu v orosené trávě či dešti rychleji navlhnou. To je však přirozené u všech značek, které síťovinu používají.

Tkaničky jsou kvalitní, držely na sto procent, nikdy se mi nerozvázaly, nemusela jsem ani použít druhou pojišťovací kličku.

Co se týče odpružení, bota se mi zdála stabilní i na mokrém asfaltu, přechod z paty na špičku byl plynulý, dobře se mi v nich drželo tempo. Odpružení je dostačující a není na úkor stability.

Myslím si, že tyto boty jsou velmi vhodné hlavně pro delší tempové běhy.

Ze špičky se však neodráží tak rychle, jako u závodních bot, ale to je pochopitelné, nejde o závodky.

Mám širší plosku nohy, takže mi pohodlí ve špičce boty vyhovovalo, ale běžcům s užší nohou by mohla vadit volnost v přední části boty, jež se časem ještě může roztáhnout.

Komplikovaný vzorek podrážky mi někdy způsobil nabírání bláta a taky mi v něm jednou uvízl větší kámen. Vlna v podrážce se trochu obtížně čistí.

I přesto, že výrobce doporučuje čistit boty ručně, já je vyprala v síťovaném pytlíku v automatické pračce při teplotě 30°C. Po vyprání byly boty čisté a barvy zůstaly zachovány. Nejsem si jistá, zda bych dokázala boty vyčistit ručně stejně dobře jako automatická pračka.

Můj celkový dojem

Z běhání v těchto botách mám opravdu dobrý pocit, jsou pohodlné, měkké, lehké a na silnici stabilní. Mají atraktivní design, což je pro nás ženy taky důležité. Nejvíc mi vyhovovaly při tempových trénincích, které jsem často absolvovala.

Myslím si, že Mizuno Wave Elixir 6 nejsou vhodné na měkký povrch nebo do terénu. Silnice a asfalt to je to pravé pro tyhle boty.

Za celou dobu testování jsem na botech nezaznamenala žádné výraznější známky opotřebení, podrážka působí stále jako nová.

Řekla bych, že Mizuno Wave Elixir 6 je obuv určená na středně rychlé tempové tréninky. Pro objemový trénink nebo závodění bych od tohoto výrobce zvolila jiný typ.

Boty nám k testování poskytla firma TERM, spol. s r. o., výhradní dovozce značky MIZUNO pro český a slovenský trh.