V sobotu 9. června v katowickém parku Trzech stawow proběhlo 5. Mistrovství Polska v běhu na 24 hodin. Na startu se sešla polská ultramaratonská špička, mnoho ultravytrvalců s osobními rekordy přesahující 200 km v běhu na 24 hodin nebo 300 km v běhu na 48 hodin.

Ve hře nebyly jen národní mistrovské tituly, ale i kvalifikační limity pro Mistrovství světa a Evropy, které bude v září příštího roku hostit polský Chorzow.

V závodě startovali i dva čeští ultravytrvalci. Libor Svozil (MK Seitl Ostrava) uběhl 206,965 km, umístil se na celkovém 8. místě a ve své věkové kategorii obsadil 2. místo. Tímto výkonem si vylepšil osobní rekord o 10,5 km a zároveň splnil nominační kriteria pro start na Mistrovství světa a Evropy, které proběhne 8.-9. září 2012 v polském Chorzówě.

„Do Katowic jsem odjížděl s cílem splnit kvalifikační limit pro MS a ME. Jsem šťastný, že se mi to povedlo. Velké poděkování patří Jarmile Mathonové a Otto Seitlovi, kteří mi zabezpečili bezchybný servis a zázemí v průběhu závodu, hlásili mi mezičasy, pořadí a povzbuzovali mě,“ řekl BezvaBĚHu po těžkém závodě Libor Svozil.

K tomu ještě můžeme dodat, že si v rámci této ultramaratonské akce Libor zlepšil osobní rekord v běhu na 6h i na 12h!

Druhý český zástupce Miroslav Osladil (Irico Olomouc) ze závodu odstoupil po uběhnutí 78,656 km.

Počasí se během závodu několikrát změnilo. Půl hodiny před startem se spustil déšť, který s menšími přestávkami vydržel asi 2 hodiny. Poté už bylo počasí příjemné, bylo zataženo, bezvětří, teploty se pohybovaly kolem 22°C. V noci bylo teplo (polovina závodníků běžela v noci v tílku nebo v tričku s krátkým rukávem), bezvětří, jasná obloha, okruh byl velmi dobře osvětlen.

V pravé poledne vyběhlo 70 ultravytrvalců z Polska, Běloruska, Maďarska a České republiky na 2.458 m dlouhý okruh.

Hned po startu se na čele usadili Adam Jagiela a Vadzim Budnik (Bělorusko).

Jejich tempo bylo příliš rychlé, takže skupina pronásledovatelů v čele s Piotrem Sawickim je po už dvou hodinách dostihla. Budnik se pak po osmi hodinách rozhodl se závodu odstoupit.

Na čele závodu poté střídali Piotr Sawicki a Andrzej Radzikowski.

Mezi muži zvítězil Marcin Sieja, který výkonem 247,023 km překonal polský rekord. Marcin předvedl výborný taktický výkon. Začal volněji a jeho soupeři jej brzy předběhli o 2 – 3 okruhy. Své tempo si však udržel a zatímco soupeři zpomalovali, Sieja postupoval startovním polem stále dopředu. Po 20 hodinách měl uběhnuto skoro 209 km, usadil se na 1. místě a před sebe již nikoho nepustil.

Na 2. místě doběhl Piotr Sawicki, který absolvoval 238,919 km, na 3. místě pak skončil Andrzej Radzikowski, jenž při svém debutu v závodě na 24 hodin uběhl 235,542 km. Všichni tři medailisté překonali své osobní rekordy.

Mezi ženami bylo pořadí na stupních vítězů stejné jako při loňském národním mistrovství. Roli favoritky potvrdila Aleksandra Niwińska (AWF Katowice), která obhájila své loňské prvenství, uběhla 206,864 km. Na 2. místě se umístila Alicia Banasiak výkonem 193,296 km. Na 3. místě se umístila Agnieszka Mizera, která zdolala vzdálenost 187,026 km a vytvořila si nový osobní rekord.

Nejstarším účastníkem ultramaratonu byl Florian Kropidlowski (nar. 1935), který ve svých 77 letech uběhl 117,368 km!

Výsledky

Mezičasy

Foto 346× – Otto Seitl