Již řadu let jsou součástí běžeckého kalendáře i běhy do vrchu. Největší z nich jsou pak součástí Českého poháru v této disciplíně. A tato série zavítala o tomto víkendu do Moravskoslezských Beskyd. V sobotu se běželo z Rožnova na bájný Radhošt a v neděli z Frenštátu na Velký Javorník.

Sobotní závod svou náročností splňoval kritéria kategorie Super. Na startu těchto závodů se vždy schází výborná konkurence. V Rožnově tomu nebylo jinak. Na startovní čáru u místního campingu se nakonec postavilo 177 běžců, kterým tentokrát přálo i počasí. Místo loňského deště a sněhu se na ně usmívalo sluníčko. Po prvním kilometru na silnici se vbíhá do terénu a tady začíná to pravé stoupání. Až na pátém kilometru si všichni trochu odpočinou v krátkém seběhu, aby pak přišlo závěrečné peklo v podobě výběhu sjezdovky. Cíl je pak na vrcholu mnoha pověstmi opředené hory u kaple Sv. Cyrila a Metoděje ve výšce 1129m.

Nejvíce sil měl docela překvapivě Jirka Žák z Techniky Brno, který 6,5km dlouhou trať zdolal za 34:47 min. Překvapivě proto, že tento běžec je již čerstvým veteránem a minulou neděli absolvoval PIM. Nikdo z mladších soupeřů na něho nestačil. Vítěz kategorie A Ondra Horák z X-AIR Ostrava ztratil 15sek. Jako třetí se v cíli objevil Michal Kunst z Nového Města nad Metují.


TIP: Čtěte také Běh na Velký Javorník – běh mezi kapkami deště.


V ženách se nejvíce dařilo české reprezentance v lyžování Evě Skalníkové z Nového Města na Moravě, která doběhla v čase 41,37 s minutovým náskokem před Petrou Pastorovou (MK Seitl Ostrava).

Závod, který pořádá Klub horských běžců Radegast pod vedením Lukáše Suchánka, byl tradičně výborně organizován. Zázemí místního kempu, bohaté občerstvení, závody dětí a to vše ve spojení s krásnou tratí způsobuje, že se všichni na tento závod rádi kazdoročně vracejí.

Do našich krásných Beskyd se všichni milovníci pohybu v přírodě vrátí už za dva týdny, kdy se koná sedmý ročník Horského běhu na Lysou horu. Závod je zároven kvalifikací na Mistrovství Evropy, které se uskuteční začátkem července v turecké Burse. I proto lze opět očekávat na startu kvalitní konkurenci. Jen doufejme, že pán Beskyd Radegast nám tentokrát ukáže svou vlídnou tvář a my budeme moci být svědky dalších napínavých soubojů.

VÝSLEDKY ZDE

FOTOGALERIE


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.