Při Dolnolhotské desítce na konci dubna, kde jsem byl přítomen, zkolabovali dva závodníci a tak je tedy asi vhodné zopakovat základy fyziologie termoragulace a rehydratace při vytrvalostních aktivitách.

1. Lidský organizmus může „fungovat“ pouze v určitém teplotním rozmezí (běžně asi mezi 34–38 C), při tělesných, zvláště vytrvalostích cvičeních vzniká velkém množství tepla, které musí být odváděno, což se děje vedením, zářením a pocením.

2. Pokud stoupá okolní teplota prostředí (28. dubna bylo v Dolní Lhotě 28 °C), pak vzrůstá i podíl pocení na udržení stálé teploty.

3. Voda, která ochlazuje organizmus odpařováním potu, se do potu vlastně získává z krevní plazmy – tedy čím více se potíme, tím se zmenšuje objem obíhající krve v cévách a tedy klesá i krevní tlak, klesá prokrvení různých orgánů a tkání, včetně pracujících svalů.

Dochází k poklesu sportovního výkonu, svaly pracují více anaerobně, narůstá hladina laktátu atd. Tento pokles je sice zpočátku kompenzován některými cévními reakcemi, ale posléze krevní tlak klesá až tak, že se sníží se prokrvení i mozku a vytrvalec prostě a nezadržitelně padá.

4. Současně při vzestupu okolní teploty se ale obyčejně organizmu nedaří udržet stálou tělesnou teplotu, dochází k přehřátí organizmu a v těle se hromadí specifické látky, které jinak vznikají při těžkých zánětlivých reakcích tzv. cytokiny (např. interleukin 6).

Tyto cytokiny jsou stejné látky, které jsou zodpovědné v těle např. za těžkou devastaci organismu při těžkých infekcích či tzv otravě krve. Tyto látky – kromě jiných efektů – vedou i k poklesu krevního tlaku. Současně dochází i ke změnám iontového složení krve.

5. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že spojení tří základních faktorů: vytrvalostní tělesné cvičení, dehydratace pocením a přehřátí organizmu – tak jak tomu bylo na onom závodě z konce dubna – vede k těžkému poklesu výkonnosti a ve svých důsledcích k poruchám mozkové činnosti a kolpasovému stavu.

Takže dávejte bacha na horké dny a hodně pijte… Nejlépe vodu :-)


Autorem článku je MUDr. Martin Rydlo, Ph.D., internista a atestovaný tělovýchovný lékař. Pracuje na Interní klinice ve Fakultní nemocnici Ostrava.