Přinášíme vám poslední jarní test značky Mizuno. Běžecké boty Wave Rider 15 pořádně prověřil a vyzkoušel dvojnásobný mistr republiky v maratonu Petr Pechek:

Boty, které jsem testoval, jsou vhodné především pro trénink a to především pro objemový trénink. Jsou podle mého názoru vhodné pro všechny váhové kategorie běžců. Wave Rider 15 jsou hodně odpružené a poměrně dost lehké.

Bota bez problémů sedí na téměř všech površích i mokrých, snad kromě mokré dráhy na Olympu v Praze, kde ale kloužou kromě treter všechny boty. Běhá se v nich příjemně po silnici i v lehčím terénu. Neměl jsem s nimi, co se podkluzování týká, významnější problém.

Jediným problémem v jejich konstrukci se jeví mezera v patní části, do které se občas dostane šiška, kamínek nebo nějaký menší předmět, to může být trochu nepříjemné.

V Mizunech jsem absolvoval několik delších běhů. A myslím si, že se v těchto bězích osvědčily. Neměl jsem s nimi žádný problém. Při tomto typu tréninku se pozitivně projeví jejich výrazné odtlumení a běh je v nich příjemý a pohodlný.

Boty jsou stabilní a dobře sedí na noze. Odvětrání svršku je dobré, nohy se tak nepotí.

Trénink kratších úseků

V této obuvi jsem absolvoval také několik tréninků na dráze a několik tempových běhů. Při trénincích úseků mi sedí dobře a běhá se v nich příjemně.

Při rychlých úsecích, např. 200 m za 30s a rychleji, je znát poměrně velké odtlumení a bota tedy není na těchto úsecích příliš rychlá, běh trochu zpomaluje. Toto pro trénink vytrvalce ale není nijak zásadní a důležité.

Lze v nich tedy absolvovat i rychlejší tréninky na dráze, s jedinou podmínkou, že pokud je mokro, tak mohou začít podkluzovat.

Absolvoval jsem i několik tempových tréninků na asfaltu. A pro tento typ tréninku jsem s botami spokojený. Běhalo se mi v nich příjemně a pohodlně.

Vhodnost Wave Rider 15 na závody

Podle charakteru bot je patrné, že pro závody se příliš nehodí. Jsou určeny především pro trénink. Při závodě by bylo překážkou značné odtlumení a taky vyšší váha oproti závodním speciálkám.

Podle mého názoru v nich lze absolvovat dobře delší závodní běhy, kdy závodníkům příliš nezáleží na čase. I když nejsou příliš rychlé, jsou šetrné vůči nohám běžce.

Pro krosové závody nejsou příliš vhodné. Vzorek podrážky je uzpůsobený spíše běhu po silnici nebo v lehčím terénu.

Nepříjemností u tohoto typu závodů je možnost zachycení menších předmětů v mezeře v patní části. Pak je někdy nutné zastavit a odstranit to, co bylo botou zachyceno.

Závěr

Na závěr bych zopakoval, že se jedná o výbornou tréninkovou obuv. Je vhodná pro absolvování objemových i tempových tréninků jak na asfaltu, tak v nenáročném terénu. Lze ji použít i pro trénink rychlých opakovaných úseků.

Na botách je po měsíčním používání znát pouze drobné opotřebení na podrážce. Záleží kolik kilometrů naběháte. Jinak nejeví známky opotřebení.

Mizuna příjemně sedí na noze a neměl jsem z nich žádné otlaky. Taky jsem neměl problém s tím, že by mi způsobily puchýře. U jiných značek se mi to už stalo. Jsou velmi stabilní a poskytují nohám dobrou oporu.

Boty nám k testování poskytla firma TERM, spol. s r. o., výhradní dovozce značky MIZUNO pro český a slovenský trh.