Atletický oddíl v Kobeřicích vznikl v roce 1989, i když s běháním se v Kobeřicích začalo podstatně dříve. Zejména Emil Kašný, Hubert Jašek a Günter Hanzlík – to byli ti, kteří propagovali naši obec široko daleko. Od sedmdesátých let minulého století kobeřičtí běžci startovali třeba za Ligu 100 Opava, Sokol Kobeřice, Svazarm Kobeřice a jiné kluby.

V roce 1995 jsme si řekli, že to tak dál nejde, aby hájili barvy jiných. Rozhodli jsme se, že běžci z Kobeřic budou startovat za Atletický oddíl Kobeřice. Jedinou odměnou jim tehdy bylo tričko s logem AO Kobeřice. Prezidentem oddílu byl zvolen Hubert Jašek a pokladníkem oddílu Standa Halfar.

Oddíl se začal scházet v kotelně rodinného domku Honzy Urbiše. A jako občerstvení byla stanovena slivovice, pro pana prezidenta pak neslazená, jemně perlivá minerálka. V kotelně se scházíme stále, minimálně dvakrát před pořádáním každého našeho závodu v seriálu KOBEŘICE PLNÉ BĚHU! Výroční schůze se koná většinou po půlmaratonu. Na ni jsou zváni jak běžci, tak i spřátelené duše oddílu – děvčata z volejbalu, bez jejichž pomoci by organizace našich běhů nebyla možná. Na jiné společné a společenské aktivity nám už mnoho času nezbývá.

Vzhledem k povinnostem vůči manželkám, dětem a vnoučatům je naším jediným tréninkovým dnem neděle dopoledne, pokud se někde zrovna nekoná závod. V 8:30 h. vybíháme do našeho lesa, kde si dáme asi 15 – 22 km (délka je závislá na počasí, náladě apod.). Tak je tomu už plných jednadvacet let. Výjimkou byly loňské tréninky s polskými běžci a letošní trénink v nové atletické hale Tyršova stadionu v Opavě. Její rekonstrukci provedl náš jediný, ale spolehlivý sponzor – SLEZSKÉ STAVBY OPAVA s.r.o.

Členem našeho oddílu se může stát každý, kdo má zájem o běžecký sport, kdo se aktivně hlásí k dodržování pravidel fair-play a kdo s hrdostí propaguje naši obec Kobeřice. Dnes máme takových členů dvanáct – z Kobeřic, Štěpánkovic i Bruntálu.

Hlavní náplní našeho klubu je propagace běhání jako jednoho ze způsobů využití volného času, propagace běhání mezi mladou generací a propagace Kobeřic.

Oddíl má stanovena tři pevná pravidla: slušné chování v duchu fair-play, starty na závodech pod hlavičkou AO Kobeřice a při sportovních akcích vystupování v klubových dresech.

Máme své internetové stránky na adrese www.kobbeh.zde.cz, které informují o našich bězích a jejich výsledcích.

Běžecký seriál Kobeřice plné běhu je už mezi běžci pojmem, který nám mnozí závidí. V lednu pořádáme ZIMNÍ BĚH KOBEŘICEMI, v březnu pak KOBEŘICKOU DVACÍTKU a v říjnu populární KOBEŘICKÝ PŮLMARATON.

Jsme spoluorganizátory Štěpánkovické desítky a pořádali jsme také Běh Terryho Foxe, který odstartoval a s žáky kobeřické školy besedoval olympijský vítěz Jiří Raška.

V roce 2010 jsme se s polskými kolegy zapojili do programu „Bieg dla Europy“, který spočíval v organizaci společných tréninků a závodů. S polskými přáteli se také pravidelně účastníme půlmaratonu Kietrz – Rohov, u jehož zrodu stál náš oddíl. Závod již vešel do širokého povědomí hlavně v Polsku.

Členové našeho oddílu se v rámci zimní přípravy pravidelně účastní dálkových běhů na lyžích. Byli jsme na startu Jizerské padesátky, Orlického maratonu, Šumavského maratonu, Biegu Piastov v Polsku, Engadin maratonu ve Švýcarsku, Tartu maratonu v Estonsku a dalších.

Největším naším úspěchem však je, že se už tolik let dovedeme sejít a bez jakýchkoliv problémů organizovat naše běhy. Za úspěch považujeme i to, že jsme pořád zdraví a můžeme se běhání plně věnovat. Dva naši běžci jsou členy Klubu fair-play při Českém olympijském výboru. Toho si velmi vážíme.

Do budoucna si přejeme, abychom byli zdraví a mohli dál pokračovat v organizaci seriálu KOBEŘICE PLNÉ BĚHU! Máme ještě jeden neskromný cíl – vrátit běhům atmosféru kamarádství v duchu fair-play a vést všechny běžce k tomu, aby se neptali, kolik dostanou, když budou na bedně, jestli je po závodě organizovaná tombola, jestli v cíli dostanou párek a pivo, jestli za start dostanou tričko s logem závodu apod.

Myslíte, že se nám v tom bude dařit? Hlavní naší snahou je udržet tradici běhů a běhání vůbec. Společnost občas zasahují různé módní sportovní vlny, ale nezapomínejme, že běh je nejpřirozenější pohyb člověka. Děláme to vše pro zdravé tělo, ve kterém je zdravý duch, takže jsme i odolnější vůči různým „blbým náladám“, které se nám snaží občas naordinovat naši slavní politici.

Hubert Jašek, prezident AO Kobeřice