Největší víkendovou běžeckou akcí v republice bude již osmý ročník Horského běhu na Lysou horu. Atraktivita tohoto závodu je letos ještě umocněna tím, že se jedná o Mistrovství republiky veteránů v běhu do vrchu.

Pro všechny účastníky je připravená trať dlouhá 9,2 km s převýšením 927m a cílem na královně Beskyd. Náročné stoupání často ještě stěžují rozmary počasí. Zatímco loňský ročník doprovázel vytrvalý liják, mlha a velmi nízké teploty, letos meteorologové slibují pravý opak. Jasnou oblohu a teploty okolo tropické třicítky.

Pojďme se proto podívat co nás na trati čeká a na co se připravit. Start je na fotbalovém hřišti Sokola Ostravice v nadmořské výšce 396m. Po krátkém asfaltovém výběhu z areálu naběhneme na lesní cestu a čeká nás první rovinatý kilometr podél řeky.

U zlého psa

Cesta se postupně zužuje a na předbíhání není místo. To však nemusí vadit, protože zde se o výsledku závodu určitě nerozhoduje. Oči běžců se tak můžou potěšit pohledem na divoké peřeje řeky Ostravice. Poté se dostaneme na asfaltovou silnici a přes most vběhneme do chatové osady.

A tady začíná první velmi náročné stoupání, které startovní pole definitivně roztrhá. Pak se ponoříme do lesa a krátkým technickým úsekem dobíháme k samotě U zlého psa. Nás však bude několik stovek a tak se nemusíme ničeho bát.

Naopak, čeká nás odměna v podobě několika stovek metrů klesání. Mineme turistický tábor a dostaneme se na rozcestí nad hotelem Sepetná, kde se naposledy napojíme na asfalt. Lesní silnice nás dovede k nejnáročnějšímu bodu tratě.

První chuťovka

Sjezdovka Na Ostrém je opravdu prudká a ostrá. Vyběhnou jí jen ti nejlepší z nejlepších. Odpočineme si až v následném seběhu, na jehož konci si však musíme dát pozor na (někdy) zavřenou závoru. Všechny jistě potěší, že za sebou už máme skoro polovinu tratě.

Občerstvení U Zbuja

Po pravé straně se nám otevírají nádherné výhledy na vrchol Lysé hory s televizním vysílačem, ale my míříme na opačnou stranu a stoupáme k horské chatě U Zbuja. Zde na všechny čeká zasloužená odměna v podobě občerstvovací stanice.

Po nabrání nových sil následuje Albínovo náměstí, kde naběhneme na úzkou stezku, která nás dovede až na rozcestí Lukšinec. Během tohoto úseku čeká rovina i krátký seběh a můžeme se potěšit pohledem na pověstné Ondrášovy díry. Na zmiňovaném rozcestí se připojuje silně frekventovaná turistická trasa z údolí a proto přibývá diváků a fanoušků.

Dostáváme se do závěrečného úseku závodu. Podklad se mění na kamenitý a náročnost stoupání se opět zvyšuje.

Tady nám zafouká

Po několika serpentýnách se ocitneme na volném prostranství zvaném Větry. Název je odvozen od toho, že zde takřka vždy silně fouká vítr. Kdo se však chce pokochat výhledy na všechny světové strany, má několik stovek metrů výbornou příležitost.

Pak se již naposledy ponoříme do stínu lesa a klikatou cestičkou míříme k vrcholu. Míjíme pamětní desky a kříž obětem Lysé hory, kde můžeme zavzpomínat na všechny ty, kterým se tato hora stala osudem.

Finiš

Náš však již čeká závěrečný finiš po krátké rovince a kolem rozestavěné horské chaty se dostáváme do vytouženého cíle.

Jsme na nejvyšším vrcholu Beskyd ve výšce 1324 m.n.m. Jako odměna je připraveno bohaté občerstvení, při kterém můžeme vychutnávat překrásné rozhledy do dalekého okolí. Všechny může navíc hřát pocit, že úspěšně zdolal jeden z nejtěžších závodů na území naší vlasti.

Takže hodně zdaru a bezva běh!


Autorem článku je Marek Škapa, člen pořádajícího běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.