Keňan Daniel Chebii a běžkyně Tadelech Bekele z Etiopie, vítězové Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice, zůstali v Česku a dočasně se ubytovali u svého manažera v Praze. Společně trénují ve Stromovce a připravují se na svůj druhý start v běžeckém seriálu RunCzech.com.

„Jsme rádi, že se nám podařilo znovu získat tak skvělé běžce pro naše závody,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů z pořádající společnosti tempo team prague s.r.o.

Daniel Chebii ve své půlmaratonské premiéře zaběhl v Českých Budějovicích výborný čas 59:49, což je třetí nejrychlejší půlmaraton na českém území všech dob a sedmnáctý letos na světě. Stlačit čas pod jednu hodinu i v Olomouci by mu měli pomoci další čtyři běžci – Keňané Beyu, Masai, Kiplagat a Kipkemboi.

O první místo mezi ženami budou bojovat Tadelech Bekele s loňskou vítězkou Mattoni 1/2Maraton Olomouc svou krajankou Netsanet Achamo. Koncem dubna zaběhla Bekele v Dubai 5000 m za 15:28 a o 14 dní později pak půlmaraton v Göteborgu za 1:09:31. Achamo, které ještě není ani pětadvacet, zaběhla letos v Paříži ještě lépe – 1:09:10.

Na startu se objeví také ukrajinská maratonkyně Yuliya Ruban, která loni zaběhla královskou trať za 2:27:10 a letos v Londýně za 2:34:47.

Pozornost českých diváků bude upřena především na Jana Kreisingera, pro kterého bude Olomoucký půlmaraton posledním vážnějším testem před olympiádou.

„Hodně jsem teď závodil na kratších tratích,“ říká čerstvý mistr republiky v běhu na 5 000 metrů z Vyškova. „Nevím, jak na tom budu, jsem v takovém mezidobí před závěrečnou přípravou ve Svatém Mořici. Uvidím, jak to půjde,“dodal svěřenec trenéra Róberta Štefka.

Mezi ženami by se měla také objevit domácí Petra Kamínková, majitelka 38 českých mistrovských titulů na tratích od patnáctistovky až po půlmaraton.

Na cenách je připraveno 10 600 eur a 20 000 Kč, k tomu dalších 12 500 eur za rekordní časy.

Mattoni 1/2Maraton Olomouc startuje v sobotu v 19 hodin na Horním náměstí.

Podrobné informace k závodu