Olomoucký 1/2Maraton se běžel poprvé v roce 2010. Slova o rychlé trati potvrdila africká špička, vítěz jej zvládl pod hodinu. Poprvé v historii se v ČR běžela tato vzdálenost pod 60 minut. Nadšení ale netrvalo dlouho…

Závod měl tehdy skvělou atmosféru, horší už to bylo s účastí nejlepších českých závodníků a závodnic. Jméno absolutního vítěze se však po dvou dnech od konání měnilo. Tři závodníci, včetně vítěze a druhého v cíli, se nechali zmást manévrem televizní motorky a nechtěně si zkrátili trať asi o 500 metrů.

Vše se stalo v úzkém místě asi šest kilometrů po startu, kdy motocykl s rozhodčími a pořadateli vzhledem k bezpečnosti poodjel čelu závodu a motocykl České televize se otáčel dříve, aby nebyla ohrožena bezpečnost běžců i diváků.

Na první místo se tak dostal největší favorit, Keňan Joseph Maregu, který původně doběhl třetí v čase 1:03:20. Vítěz Keňan Stephen Kipkosgei Kibet i jeho čas 59:59 tak byl smazán. Nejrychlejší tehdy zůstal čas z Prahy 1:00:07. Dnes už to ale neplatí, pražští vítězové běželi loni i letos pod hodinu. Pod hodinu se letos běželo i v Českých Budějovicích.

„Je nám líto, že k této události došlo. Myslíme si, že roli sehrál fakt, že se běželo na této trase poprvé a také trocha souhry náhod,“ uvedl po nešťastné události předseda organizačního výboru Carlo Capalo a dodal: „Takové věci se můžou stát, ale v každém případě musíme respektovat pravidla IAAF a Českého atletického svazu.“

Druhý ročník však již proběhl hladce, vítěz běžel 1:00:44. Je více než pravděpodobné, že i letos bude a zůstane vítězem ten, kdo protne cílovou pásku jako první. Bude to, nyní už oficiálně, pod hodinu?


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.