Dnes v jednu hodinu po poledni byli v Olomouci představeni hlavní favorité zítřejšího Mattoni Olomouckého 1/2Maratonu. Je to nejrychlejší dvojka z minulého dílu seriálu RunCzech.com, Keňan Daniel Chebii a Etiopanka Tadelech Bekele.

Sedmadvacetiletý Chebii běžel před dvěma týdny v Budějovicích půlmaraton poprvé v životě a rovnou jej zaběhl pod hodinu. Časem 59:49 se zařadil mezi běžce světové extratřídy. Dodnes je to sedmnáctý nejlepší čas roku na celém světě.

K tomu, aby v zítřejším podvečeru krátce po sobě tento čas napodobil, by mu měli pomáhat krajané Beyu a Masai, kteří mají osobní maximum pod hodinu a Kiplagat s Kipkemboiem.

Výhodou by měla být také upravená trať. Ubyl přeběh přes lávku mezi parky a nyní jsou na trase pouze tři „vracečky“. Ředitel závodu Tomáš Mirovský odhaduje, že tyto změny srazí časy elity o desítky vteřin. Stávající rekord 1:00:44 z loňského roku je vážně ohrožen.

Mezi ženami se očekává souboj vítězky z Budějovic Tadelech Bekele a nejrychlejší ženou loňského olomouckého závodu Netsanet Achamo z Etiopie. Obě umí časy okolo 1:09 a bude tedy zajímavé sledovat jejich souboj. Kartami však může zamíchat také Ukrajinka Julija Ruban, loni desátá v Bostonu.

Chebii i Bekele zůstali mezi závody v Česku v pražském domě svého manažera Zane Bransona, trénovali ve Stromovce či v Divoké Šárce. Manažerka elitních běžců Jana Moberly je samozřejmě potěšena, že se podařilo opět získat kvalitní atlety, nicméně některé elitní běžce musela odmítat.

Petra Kamínková naposledy ve špičce?

Čeští diváci se samozřejmě těší na domácí. Jan Kreisinger se zde představí prakticky naposledy před startem na olympijském maratonu. Před týdnem získal titul mistra ČR na 5 000 metrů na dráze, nyní si dá více než čtyřikrát delší trať. Forma prý zatím negraduje, nicméně chuť běžet v Londýně stejně rychle či ještě rychleji než v Praze zůstává.

Olomoučtí jistě poženou vpřed domácí závodnici ze Svatého Kopečku Petru Kamínkovou, majitelku 38 domácích titulů na tratích od 1 500 metrů po půlmaraton. Se startovním číslem 7 se bude chtít Petra jistě probojovat do nejlepší pětky.

Vzhledem k tomu, že Petra nedávno BezvaBĚHu prozradila, že již pomýšlí na konec své vrcholové kariéry, je možné, že ji letos uvidíme naposledy bojovat se špičkou.

Kromě elitních běžců se na start postaví také bývalý ministr dopravy Jaromír Schling. Bude rychlejší než jeho političtí kolegové v Budějovicích? Poběží také Aleš Tvrdý s transplantovaným srdcem, badmintonový olympionik z Barcelony 1992 Tomasz Mendrek a objevit by se mohli i bývalý kapitán fotbalistů Radim Kučera nebo první český biker na olympijských hrách Radim Kořínek. Jistý je rovněž start štafety olomoucké Sigmy.

Vyprodáno? Už v dubnu

Startovní čísla do soutěžních běhů, jak už je na závodech seriálu RunCzech.com tradicí, byla vyprodána dlouho před startem. Tentokrát to bylo 65 dní před závodem, kdy se počet přihlášených zastavil na 3 700. Loni to bylo 18 a zájem tedy prudce stoupl. Olomoucký půlmaraton bude usilovat o bronzovou známku IAAF, jedná se tedy o jakousi maturitu. Pokud se to podaří, bude nejmenším městem na světě, které závod s takovým hodnocením má.

Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru, rovněž vysvětlil, proč vybral pro takový závod zrovna Olomouc. Carlo si vybavil chvíle, kdy poprvé přijel do města – čtyři hodiny se procházel po centru. Zjistil, že město je podobné italské Florencii, ale nechápal, proč mu trvalo více než 50 let, než na to přišel.

„Chceme světu ukázat, jak je Olomouc krásná, zajímavá a úžasná,“ prohlásil Capalbo. Něco pravdy na tom bude, prestižní průvodce Lonely Planet totiž zařadil Olomouc mezi deset skrytých klenotů Evropy.

Primátor Olomouce Martin Novotný ocenil, že se zapojují také Olomoučané. Ať již aktivní účastí nebo vytvářením vynikající atmosféry z pozice diváků. Bylo by bezva, pokud by do budoucna běhalo stále více místních. „Mám zkušenost, že Hanáci dlouho přešlapují na místě, než udělají krok. Společně s Carlem chceme město rozhýbat,“ naznačil společnou vizi primátor.

A že se lidé těší potvrzuje i Petra Kamínková. „Lidé v Olomouci jsou nadšeni, všichni se těší na sobotu, bylo to skvělá myšlenka uspořádat zde závod,“ pochválila Petra organizátory.

Závod bude monitorovat vrtulník a uvidíme ho i na televizních obrazovkách. A chystá se i bohatý doprovodný program. Veletrh se přesouvá na výstaviště Flora, kde bude i vystavená první trofej v historii, kterou letos získali zdejší fotbalisté – Pohár FAČR.

Dnes od 17 hodin pak bude mít veřejnost možnost proběhnout se s organizátory a místním Lucy týmem na lehký výklus po boku afrických hvězd. Účast na běhu o délce dva a půl kilometru přislíbili Chebii, Kiplagat, Tekele, Bekeleová i Kamínková.

Na článku spolupracoval Martin Singr.