Během sobotního večera byl v ulicích Olomouce nejrychlejší Nicholas Kimpemboi. Čas pod hodinu nepadl a odolal i loňský traťový rekord 1:00:44. Vítěz potřeboval na zdolání tratě téměř 62 minut. Diváky musel ale nadchnout souboj v cílové rovince. První tři závodníci se vešli do pěti vteřin.

Vítězný Keňan Nicholas Kimpemboi totiž finišovat v čase 1:01:48, za zády měl krajana Henryho Kiplagata, který doběhl v čase 1:01:52, o pouhou vteřinu před Tujubou Beyuem z Etiopie.

Keňanské duo se odpoutalo od vedoucí skupinky zhruba šest kilometrů před cílem. Tou dobou už bylo jasné, že favorit Daniel Chebii nemá den. Vítěz předešlého závodu seriálu RunCzech.com doběhl až sedmý.

„Kreisík“ šlapal zelí

Mezi Čechy byl nejrychlejší Jan Kreisinger. Podle očekávání neběžel „na krev“ a výsledkem byl čas 1:08:12. Veškerou přípravu teď bude směrovat ke svému životnímu závodu, kterým bude olympijský maraton v Londýně. Poslední týdny se už soustředí jen na speciální trénink. V cíli řekl, že se mu neběželo dobře a již na 8. km „šlapal zelí“. Se svým typickým úsměvem prohlásil, že si nedovede představit, jak tímto tempem poběží celý maraton. Snad bude v Londýně trochu chladněji.

Jedenáctým místem v cíli se Honza jen těsně nevešel do TOP 10. Na dvanáctém místě doběhl Martin Frei, jeho čas byl 1:10:56. Třetí, jen deset vteřin za Martinem, doběhl Leoš Pelouch.

Fantastičtí diváci? Ne, fanatičtí!

Mezi českými ženami suverénně zvítězila domácí Petra Kamínková, obklopena stejně rychlými českými běžci doběhla v čase 1:21:27 a brala sedmé místo. To jistě potěšilo početnou diváckou kulisu. Kdo chce zažít atmosféru velkého běžeckého závodu, nemusí do zahraničí, nejlepší je prostě Olomouc.

Podporu diváků si běžci chválili a třeba i Jan Kreisinger musel uznat, že byla ještě lepší než před čtrnácti dni v „jeho“ Českých Budějovicích. A přitom už tam byla skvělá.

„Olomoučtí diváci neskutečně fandili, kromě startu a cíle byli skvělí úplně všude, nejvíce na obrátce,“ řekla po doběhu nadšená Danuše Škrdová. Pomohou právě diváci získat Olomouci prestižní bronzovou známku od mezinárodní atletické federace IAAF? Snad ano…

Mezi ženami zvítězila teprve dvaadvacetiletá Yeberqual Melese. Zaběhla si při tom osobní rekord 1:11:33. Až za ní skončila vítězka z Budějovic Tadelech Bekele (1:15:01). Dominanci Etiopie pak završila na třetím místě doběhnuvší Shone Imana (1:15:42).

Časomíra se (na chvíli) zbláznila

A jakoby nestačilo, že nepadl toužebně očekávaný čas pod hodinu, ještě se „zbláznila“ časomíra. Po závodě tak u vítěze v online výsledcích figuroval čas 23:48:43. V takovém případě by si Olomouc jeden primát jistě vysloužila – nejpomalejší vítězný půlmaraton historie. Nyní už jsou výsledky v pořádku a tak se všichni mohou najít na webu.

Záznam Mattoni 1/2Maratonu Olomouc bude vysílat také Česká televize. K vidění bude celkem v šesti časech, poprvé v úterý 26. června od 19:25. Pro ty, kteří třeba odjíždí na dovolenou, bude platit spíš poslední čas – středa 4. července od šesti ráno. Na internetu však bude možnost shlédnout půlhodinový pořad prakticky kdykoliv.

Článek budeme průběžně aktualizovat, těšit se taky můžete na početnou fotogalerii a dokonce i na videozáznam nové televize – BezvaBĚH TV :-)

Na článku se podílel Martin Singr.

Výsledky

Fotogalerie

Foto 281× – BezvaBĚH.cz