Na běhání je krásné to, že nemusíte platit hodně peněz za tréninkové vybavení jako u lyžování nebo tenisu. Běžecká obuv, tričko, elasťáky nebo trenýrky, v zimě pak čepice, větrovka a rukavice. Víc v podstatě nepotřebujete. Běhání je dostupné pro každého. Běhat se dá za každého počasí, v kteroukoli roční dobu – jestliže se správně obléknete.

Dnešní běžecká obuv patří mezi výrobky, při jejichž vývoji se uplatňují poslední poznatky vědy. Předchozí generace neměla nic jiného, než obyčejné kecky. Chyběla speciální obuv do terénu, na asfalt, pro běžce s velkou hmotností, požírače kilometrů, na horské běhy nebo třeba na stadion. Ve stejných botách se cvičilo, hrál se tenis nebo fotbal.


TIP: Čtěte také Jak správně běhat? Jak přirozeně dýchat?


Běžcovy nohy musí vykonat hodně těžké práce, a proto je obuv pro nás tou nejdůležitější součástí vybavení. Pro výběr obuvi je důležitá tělesná hmotnost a typ nohy. Ten kdo má normální nohu, měl by kupovat běžeckou obuv se stabilní podrážkou. To platí také pro vysoké běžce nebo pro ty, kteří mají nadváhu.

Pokud má někdo nohy ve tvaru písmene X a trpí tzv. pronací (kotník a chodidlo je vychýleno dovnitř), měl by zvolit pevnou botu s rovnou podrážkou a stabilní patou. Nejlépe uděláte, když si při nákupu nových bot vezmete s sebou starý pár. Zkušený prodavač pozná podle opotřebení podrážky, jak při běhu našlapujete a jaká bota je tedy pro vás nejvhodnější.


TIP: Čtěte také 10 důvodů proč začít běhat.


Běžci s většími biomechanickými problémy by se měli poradit s svým ortopedem. Rozmyslete si také, jaké požadavky budete na boty klást. Při běhu po lesních cestách je nejdůležitější stabilita a hrubý profil, silniční běžci potřebují dobře odpružené boty, závodníci ještě navíc obuv odlehčenou. Nejlepší dobou pro nákup obuvi je večer. Ještě vhodnější by bylo jít nakupovat po tréninku. Po zatížení nohy totiž lehce naběhnou a vám nehrozí, že koupíte boty příliš těsné nebo malé.

Dobrého prodavače poznáte i podle toho, že nelpí na jediné značce. Vyzkoušejte různé modely. Speciální obchody pomáhají při výběru správné obuvi běžeckými trenažéry nebo také přístroji na analýzu došlapu. Boty musí „sedět“, musí být uzpůsobeny noze, prsty by měly mít vpředu dostatek místa. Při zkoušení byste měli použít ponožky, které obvykle nosíváte. Mnoho zkušených běžců si kupuje obuv o jedno číslo větší, než mají skutečnou velikost svého chodidla.

Nenechte se vést cenou nebo vzhledem. Nejdražší nebo nejlehčí obuv nemusí být automaticky vhodná pro vás. Testy běžecké obuvi uveřejňované v časopisech vám mohou posloužit jako vodítko, jejich výsledky však nepřeceňujte.