Generace sportujících čtyřicátníků, kteří hrají tenis a běhají zhruba do svých 60 let, stojí národní zdravotní pojišťovnu v Británii miliony, tvrdí dnešní statistiky.

Posedlost být zdravým a sportujícím jedincem ve středním věku je neustále sílícím faktem. Tato organizace očekává v následujících 10 letech až dvacetiprocentní nárůst operací kolen.

Fotky Davida Camerona, který ve svých 45 letech běhá, Borise Johnsona, který v 47 letech jezdí na kole nebo Baracka Obamy (50) hrajícího basketbal, jsou ukázkou trendu, který přesně naplňuje obavy chirurgů.

David Barrett, ortopedický chirurg ze Southamptonské nemocnice, říká pro deník The Telegraph, že po celé zemi je spousta lidí ve věku 40–50 let, kteří chtějí být stále aktivní a odmítají „pověsit své maratonky na hřebík“ bez ohledu na zranění, která si mohou způsobit.

Dodává, že spousta sportovních odvětví se jim přizpůsobují a proto vznikají veteránské fotbalové ligy, věkové skupiny v triatlonech. To odráží úplně nový přístup k životu a hlavní britská zdravotní pojišťovna bude muset tomuto přístupu čelit.

Náhrada kolenního kloubu stojí dnes okolo 7600 liber (245.000 Kč, pozn. red.). David Barrett k tomu dodává, že takových operací provedou v Anglii kolem 70 000 každý rok. Očekává se, že toto číslo nadále vzroste o 20 procent.

Na vině jsou tomu lyžování, tenis, triatlon, běhání a fotbal, ale David Barrett dodává, že nárůst je i díky extrémním sportům.

Lidé si myslí, že běžet jeden maraton, není žádná velká zátěž a potřebují jich běžet hned několik za rok.

Chirurgové nyní vyvinuli méně závažnou metodu operace kolene, kdy nahradí pouze poškozenou část kloubu namísto celého kolene.

Tato metoda je navržena pro mladší lidi a je šetrnější než dosavadní „neohrabané“ nahrazování kloubu celého.

David Barrett také říká, že to je jako nahrazovat koleno 75 letého člověka, kolenem 50 letého. Očekávání je podobné, jako byste od rodinného auta chtěli výkon jako od auta závodního.

Tato operace je o dvacet procent levnější než standartní náhrada kolenního kloubu a pojišťovna se bude muset rozhodnout, zda ji bude proplácet.

David Barrett dodává: "Můžeme říci, že muž už sice není schopen hrát golf, ale je alespoň schopný posadit se k psacímu stolu, tak proč by společnost nemohla zaplatit za tento chirurgický výkon.


Autorem článku je Michal Markup, člen běžeckého klubu Spartak Praha 4 a zaměstnanec obchodu se sportovní obuví behshop.cz.