Dnešní život je hektický, všechno jde rychle a snadno, ráno si na něco vzpomenete a odpoledne už to máte. Před dvanácti dny jsme dostali nápad, že poběžíme kolem zeměkoule a dnes jsme už téměř na pobřeží Jaderského moře. Ale popořádku…

Někoho z BezvaBĚHu napadla šílená myšlenka oběhnout rovník. Někteří jsme si říkali, co je to za blbost? Vždyť je to přes 40 tisíc kilometrů. To je přece ultra jako blázen. To nemůžeme zvládnout. Nehledě na to, že někteří z nás neumějí ani plavat. Otec myšlenky nás však ujistil, že se nemusíme ničeho bát, že můžeme běžet pomalu, občas rychleji, někdy přes hory nebo taky po vodní hladině. Ano uhádli jste správně… poběžíme sice s prstem na mapě, ale ve skutečnosti budeme jednotlivé kilometry absolvovat ve svém tréninku nebo závodě.

Jedná se vlastně o štafetový běh. V tréninku uběhnete určitý počet kilometrů, který pak zapíšete do diskuzního Fóra ve správném tvaru např. 10km + 12km = 22km atd. Tento tvar musíte dodržet, aby se nad Google mapou zobrazil aktuální stav celkově uběhnutých kilometrů a abyste se mohli současně na mapě přesvědčit, kde se vlastně nyní nacházíme.

A protože délka zemského rovníku je asi 40 075 km, tak nás čeká opravdu dlouhá cesta. Vyběhli jsme 10. května symbolicky ze Staroměstského náměstí, přímo od Pražského orloje. V první fázi „doběhneme“ vzdušnou čarou na rovník přímo do Národního parku Lopé – Okanda v Gabonu, a pak už jen čtyřicet tisíc kilometrů kolem rovníku zpět.

Sami se kdykoliv můžete na mapu podívat, kde se momentálně nacházíme. Mapku si také můžete přepnout do satelitního režimu nebo také do systému EARTH. Earth je skvělá 3D mapa světa složená z družicových snímků. Po spuštění a oddálení levým tlačítkem + uvidíte celou zeměkouli v plné její kráse. Můžete s ní různě otáčet a přibližovat pomocí myši. Na mapě je možné volitelně zobrazit kromě měst i různé objekty, jako například hotely, banky, lékárny, letiště, nemocnice a mnoho dalších objektů. Při přibližování se mapa postupně zaostřuje. Rychlost zaostřování je závislá na rychlosti připojení k internetu, protože program si automaticky stahuje potřebná data.

Aby jste měli dokonalý přehled o naší cestě, rovník jsme vyznačili červenou linkou. Až doběhneme do cíle, červenou linku odstraníme – tak zní dohoda s NASA, americkou vládní agenturou pro kosmický program a výzkum v oblasti letectví :-)

V současné době se nacházíme těsně před chorvatskými plážemi u Jaderského moře. Cesta z Prahy probíhala celkem poklidně. Vydali jsme se přímo na jih přes Sedlčany, Týn nad Vltavou a České Budějovice. V Rakousku jsme pak pokračovali přes městečko Gallneukirchen a Klagenfurt až do Slovinska. Tady jsme zažili trochu vzrušení, a to když jedna účastnice „zájezdu“ Lenkačlenka ukončila svůj trénink přímo v zahradě jednoho domu nedaleko slovinského městečka Brezovica. Jednoduché to neměl ani štafetový kolík přebírající LD , musel totiž taky přelézt plot, aby se ze soukromého pozemku dostal ven. Těsně unikl dvěma zuřivým Jorkšírům.

Pokud by jste někdo z vás už někdy byli na místech, kterými budeme probíhat, dejte vědět příspěvkem v diskuzi. Vždy však musíte uvést své naběhané kilometry ve správném tvaru (popř. v tvaru 0km+0km=poslední záznam předchozího účastníka štafety). Abyste se mohli naší cesty zúčastnit, musíte se u nás zaregistrovat. Do diskuze můžete vstoupit i nepřímo, a to když kliknete vpravo nahoře na naši rubriku „BezvaBĚH kolem světa“.

Všechny vás tedy zveme na tuto šílenou cestu, plnou dobrodružství, na tento náš první společný BezvaBĚH kolem světa. Věříme, že než zeměkouli oběhneme, tak si to pořádně společně užijeme!