Naše těla dokážou vyrábět a používat poměrně velké množství energie, která by mohla jít i do lepších míst – například do Android telefonů. Toto tvrzení propaguje čtyřiadvacetiletý Keňan Anthony Mutua. Tento mladík totiž vyvinul ultratenký krystalový čip, kterým dokáže nabíjet mobilní telefon. Mladý vynálezce nyní přemlouvá velké společnosti, aby vytvořily alespoň malou sérii s tímto čipem v podrážce.

Čip, který se bude moci implantovat do „obyčejné“ boty, dokáže vyrábět elektřinu, kterou pak můžete využít dvěma způsoby. Tím jedním je, že pomocí tenkého kabelu potáhnete kabel do vaší kapsy a budete nabíjet telefon. Druhý způsob je, že pokud by vám kabel při běhání překážel, energii můžete ukládat do čipu v botě. Telefon tedy můžete nabít bez nabíječky ihned po té, co dokončíte svůj běh, či jinou aktivitu.

Mutua, vynálezce technologie se nyní bude snažit o to, aby se boty s čipem dostaly co nejdříve mezi obyčejné lidi a to zejména kvůli tomu, že by všem odpadla potřeba elektrické zásuvky. Bohužel se nepodařilo zjistit, zda čip dokáže nabíjet pouze chytrý telefon, nebo i „obyčejný“ telefon. Matua ale prohlásil, že tento čip dokáže nabíjet i několik zařízení současně.

Čip by měl jít vložit do každé boty, s výjimkou pantoflí, které mají nízkou podrážku. Vynálezce také ujišťuje budoucí zákazníky, že čip nezhorší pohodlnost vašich bot. Také se nemusíte obávat, že při výměně bot budete muset měnit i čip, ten bude zcela přenosný na jakoukoliv botu.

Národní rada pro vědu a technologie v Keni vložila do projektu 6000 dolarů, aby Mutua mohl zahájit sériovou výrobu. Mladý vynálezce počítá s tím, že bude svůj výrobek exportovat i mimo Keňu.

Čip by se měl začít prodávat za cenu 46 dolarů (cca 930 Kč), k čipu dostanete taky 30 měsíců záruku. Mutua věří, že pokud bude o jeho nápad dostatečně velký zájem, cena se díky tomu ještě sníží.

Proč čip v botách nevyvinuly obří společnosti jako jsou např. Nike nebo Adidas? Napište nám do diskuze…