Do třetí etapy Moravského ultramaratonu vybíhali závodníci ve Vranově u Brna. V odpoledních hodinách se začala jasná obloha zatahovat mraky, takže běžcům se běželo lépe než v předchozích dnech.

Této výhody si ovšem neužil jeden běžec, který se svolením ředitele závodu startoval v samostatném rozběhu od 9:40 hodin metodou „non support“, tedy bez občerstvovacích stanic a užil si poledního žáru na 100 %. Celkově startovalo 31 běžců, na 25. km odstoupil Josef Ivan Teniak.

Prvním v cíli byl s dvacetiminutovým náskokem opět Dan Orálek před Jiřím Bezroukem. Zajímavé je konstatování, že těch, kdo mají plný počet kilometrů, tedy mají šanci dokončit kompletní MUM, poklesl již na 21.

Autor trasy Václav Knobloch nás tentokrát provedl krásami našich lesů, nejprve těch blízkých u Vranova (U Jelínka), pak u Hořic nabídl malinovou nadílku, u Býkovic nabídl bohatou sklizeň lesních jahod. A v závěru, kdy by se někomu tyto plody mohly zdát příliš titěrné, než aby pokryly energetické ztráty, byly k dispozici třešně v míře vrchovaté.

Mezi startujícími se poprvé objevil polský Jerzy Bednarz, ale také několik českých běžců, kteří si chtěli vyzkoušet tuto samostatnou etapu, jejíž velkou výhodou byl start nedaleko od Brna.

A jak dopadl onen osamocený „non support“ běžec? Ani se neptejte. Přestože nápoji dobře vybavený, přece jen poledním sluncem sežehnutý, se zastavil v Žertovníku na 24. kilometru v hospůdce na 2 kofoly, nechal si doplnit vodu do flašek a za povzbuzování kamaráda Honzy Charváta, který značkuje turistické trasy, se vydal dál do údolí po nekonečné žluté značce, až do Kunčiny Vsi aby nakonec doběhl do cíle v Lomnici v rekordním čase 6:33:32.

Průběžné výsledky

Foto 47× – Daniel Orálek