Start čtvrté etapy Moravského ultramaratonu se uskutečnil v Tišnově. Obloha byla oblačná, takže se střídaly chvíle, kdy slunce opaluje a kdy dává od svých paprsků odpočinout. Navíc trasa této etapy byla vedena převážně stínem lesních cest, za což byli běžci autorovi trasy Ivo Skyříkovi vděčni.

Vzhledem k tomu, že do závodu nenastoupil Martin Hunčovský a nikdo neodpadl, počet běžců bez ztráty kilometru poklesl na 20, přestože celkem startovní pole čítalo 28 běžců. V celkovém pořadí vede Daniel Orálek před Jiřím Bezroukem a Ondřejem Strnadem, a tomuto pořadí odpovídá i jejich doběhnutí do cíle.

Přibíhám na 4. občerstvovací stanici u benzínové pumpy mezi Hradčanami a Tišnovem. Masér Václav Pavelka v roli obsluhy občerstvení konstatuje, že jsem suchý, na což mi nezbývá než odpovědět, že se nepotím. A ještě s vysvětlením, že při mých bolestech stehenních svalů nemohu běžet prostě rychleji na to, abych se při běhu po rovince či z mírného kopce zpotil.

Když jsem ale opustil tuto občerstvovací stanici, spadla na mě kapka, pak další a než jsem vyběhl na Klucaninu (kde je parádní rozhledna), docela se rozpršelo. A tak jsem si jen připomněl, že teď by Václav Pavelka neřekl, že jsem suchý.

V cíli byl unavený, ale šťastný, Stanislav Juránek, který v rámci letošního MUM absolvoval druhý maraton, když ve druhé etapě na 32. km odstoupil a třetí etapu vynechal. Shodli jsme se na tom, že tady nejde o nějaké absolutní umístění nebo o dosažený čas, ale důležité je dostat se do cíle.

A jsme za půlkou! Čtyři etapy za námi. Teď už to může být jedině lepší, ne? Co se ještě může stát v celkovém pořadí? Mohl by někdo ohrozit Dana Orálka s jeho více než hodinovým náskokem? Podobný rozestup je i mezi Jiřím Bezroukem a Ondřejem Strnadem. Čtvrtým je německý běžec Michael Kiene, kterého od nebramborové 3. pozice dělí zhruba půlhodina. A na 5. pozici s minimální ztrátou na pozici 4. zatím běhá František Slatina – zde tedy teoreticky můžeme čekat ještě boj.

A v ženské kategorii? Vedoucí tandem Kristýna Hájková – Martina Němečková (44 minut rozdíl) má několikahodinový odstup před Pavlínou Duškovou, pak s dvouhodinovým odstupem běží česká Veronika Kleinová a 72letá Sigrid Eichnerová.

Máme tedy očekávat ještě souboj na vedoucích pozicích? Martina si běží svoje, sbírá lesní plody, využívá své ultramaratonské zkušenosti a schopnosti rychlé chůze, a je tu na rekreaci. Ale když jí Kristýna Hájková nabídne příležitost, určitě ji využije.

Průběžné pořadí