Poslední sedmá etapa Moravského ultramaratonu opět startovala v Lomnici stejně jako ta prvá, ale byla odlišná. Například tím, že trasa byla vedena úplně jinak – ve dvou shodných okruzích po lesních, polních a částečně i silničních partiích lomnického okolí.

Ale například také dobou startu, která byla závodníkům stanovena individuálně podle jejich předpokládané výkonnosti tak, aby pokud možno všichni běžci doběhli do cíle společně ve 14:00 hodin.

Říká se tomu Gundersenova metoda, ale údajně ji vynalezl Jára Cimrman, takže proto se etapa jmenuje podle něho.

35 běžců tedy vystartovalo postupně v průběhu sobotního dopoledne za poměrně horkého počasí. Startovní pole bylo obohaceno běžci Okresní blanenské ligy, protože tato etapa MUM je zařazena do poháru OBL.

Také startoval (stejně jako už i v pátek) Srb Boroja Drago. Naopak do etapy nenastoupil Jaromír Vicari, který se tím pádem připravil o úspěch v závodě MiniMUM. Nenastoupil také Svatopluk Sedláček, takže namísto aby bojoval s usměvavým Němcem Günterem Meinholdem o 13. místo, zařadil se až za Maďara Andrásze Maczó na pozici 20. a plných 301 km tentokráte z MUM nemá.

Celkové výsledky hlavního závodu pak již žádné překvapení opravdu nepřinesly. Zvítězil Daniel Orálek se souhrnným časem 25:47:56 před Jiřím Bezroukem (28:24:11) a Ondřejem Strnadem (29:46:10).

V kategorii žen zvítězila Kristýna Hájková (36:53:42) před Martinou Němečkovou (39:00:47) a Pavlínou Duškovou (45:23:07). V závodě MiniMUM tedy nakonec zvítězil Tomáš Dittrich před Prokopem Veselým a před Robertem Dohnalem, v ženách v MiniMUM soutěžily pouze Zdeňka Komárková s Vilmou Podmelovou.

Okolo 16. hodiny odpolední začlo v jídelně školy v Lomnici slavnostní vyhlášení vítězů za přítomnosti starosty. Neobešlo se bez krátkých projevů, bez připomenutí ředitele závodu Adama Supíka, jak probíhaly první ročníky MUM, tehdy putovního ultramaratonského seriálu.

Na účastníky čekal raut s řízečky, chlebíčky, uzeninami, ale i zákusky. Ty trubičky byly vynikající :-)

Celkově lze hodnotit tento jubilejní 20. ročník MUM jako velmi úspěšný. Jedné až sedmi etap se zúčastnilo 69 běžců (58 mužů a 11 žen). Z původně přihlášených 32 běžců na 301 km plný počet kilometrů zaběhlo 19 běžců, soutěž MiniMUM pak 6 běžců (4 muži a 2 ženy).

K nejstarším účastníkům patří 72letá Němka Sigrid Eichner a o rok mladší Josef Holý. Závod měl zastoupení nejen českých běžců, ale běžců z Německa, Slovenska (Ivan Ďurkovský), Maďarska, Srbska a Polska. Škoda, že nepřijeli staří známí z Ruska a Ukrajiny.

Moravský ultramaraton skončil. A co dál? V sobotu 14. 7. se můžeme těšit na další ultramaratonský závod zařazený k závodům „Poco Loco Run“ na památku běžce Caballa Blanca, totiž na TransMoravský Masochistický Terénní běh na 100mil (TMMTR).

Celkové výsledky