Útulný vyškovský stadion Za Parkem hostil 22. ročník tradiční Vyškovské dvanáctky – Běhu kolem Vyškova. Závod pečlivě organizuje TJ LRS Vyškov ve spolupráci s AHA Vyškov. V loňském ročníku došlo k úpravě trati, což běžci přijali s povděkem. Odpadl totiž nekonečný úsek po státní silnici Pustiměř – Vyškov.

Muži běží 12 km, pro ženy a muže nad 60 let je připravena kratší trať s délkou 7,7 km. Start je společný na dráze vyškovského stadionu, po proběhnutí Dědicemi se ženy na 4. km odpojují a vrací se k Vyškovu. Muže čeká ještě běh k obrátce na okraji Radslavic, to znamená, že musí zdolat jedno nepříjemné stoupání. Všechny tratě vedou výhradně po asfaltovém povrchu. Doběh je opět na dráze.

Příjemná teplota, ale ten vítr

Po dětských kategoriích, které kroužily výhradně po vyškovském tartanu, se na start v 10.15 postavily hlavní kategorie. Celkem se sešlo 61 vytrvalců. Již na začátku bylo zjevné, kdo jsou hlavní favoriti. Kvalitu startovního pole totiž trochu ovlivnil nedaleký Běh na Svatý Kopeček.

V ženách drtivě zvítězila Věra Nováková z Viničných Šumic, která zvládla závod absolvovat v tempu pod 4 min/km (čas 30:33). Za ní doběhly s 3minutovým odstupem Lenka Hrabovská – Jiříčková (AHA Vyškov – 33:39) a brněnská Martina Matulová (33:46). Hrabovská se po mateřských povinnostech zase rozbíhá a brzy bude opět konkurovat těm nejlepším.

V mužích si vítězství s poklidem pohlídal Tomáš Steiner (VSK Univerzita Brno – 42:34). Na obrátce měl na druhého Milana Adamce (MK Seitl Ostrava) náskok 10–20 sekund. Při cestě zpět do Vyškova ale foukal silný protivítr a ten jasně ukázal, jak je na tom kdo se silami. V cíli byl rozdíl mezi oběma atlety už minutový. Třetí doběhl Martin Sadílek (OB Vizovice – 44:17), za ním finišoval slavkovský Ladislav Netopil (45:26).

Na závodě panuje pod taktovkou LRS Vyškov velmi příjemná atmosféra. Důkazem je fakt, že na závěr jsou vyhlášeni všichni účastníci a obdrží perníkovou medaili. Následuje tombola, téměř každý si z Vyškovska odvezl nějakou tu drobnost. Nejinak tomu bude za týden, v sobotu 21.7. pokračuje seriál běhů „Dlouhá míle“ Nemojskou devítkou.

Výsledky