Stalo se již zvykem, že druhou červencovou sobotu, když se koná Městský běh Karvinou, neklesne teplota pod 30°C. A ejhle, v sobotu se tak stalo. Mraky se honily po obloze, teplota blízko k dvaceti stupňům a k tomu ještě čerstvý vítr.

Letošní ročník byl zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru 2012 a česko-polského poháru RYBOST 2012. Organizátoři proto očekávali rekordní účast. To se taky naplnilo, když na start hlavního závodu se postavilo 167 běžců, což je oproti loňským 121 celkem slušný nárůst.

Čekaly je čtyři rovinaté okruhy v krásném zámeckém parku s „výživným“ stoupáním k náměstí. Hlavním favoritem závodu byl Aleš Miko z SSK Vítkovice. Hned po startu na Fryštáckém náměstí za to taky vzal a dostal se poměrně brzy do čela závodu.

Po celou dobu si držel první pozici, běžel rovnoměrným tempem, aby nakonec zvítězil s bezpečným náskokem před druhým Romanem Hurtíkem z AK Asics Kroměříž. Aleš pod vedením trenérky Aleny Peterkové dělá pokroky, osamocen a bez přímých soupeřů vylepšil traťový rekord Jakuba Bajzy (31:48) z loňského roku o dvě vteřiny. A Kuba není žádné ořezávátko, na letošním Mistrovství ČR v přespolním běhu skončil třetí pouhých 10s za Honzou Kreisingrem!

„Držel jsem si jako obvykle svoje tempo. Běželo se mi celkem dobře. V létě se už na nic nechystám, ale na podzim bych chtěl v zahraničí absolvovat nějaký maraton, " řekl v cíli s úsměvem vítěz.

Na druhém místě nakonec skončil Roman Hurtík (32:23). „Závod jsem absolvoval z plného tréninku, takže s časem i umístěním jsem spokojený. Chtěl bych letos zkusit nějaký maraton. Původně to mělo být v září v Ostravě, ale vzhledem k rozsáhlým úpravám v Komenského sadech se závod pro letošek přesouvá do Bělského lesa, takže se budu muset poohlídnout po něčem jiném. Uvidíme…,“ odpověděl Roman. A jak tvrdě trénují borci s vysokými ambicemi? Nahlédněte do Romanova tréninkového deníku.

Pro třetí místo v celkovém pořadí si z Prahy přijel nestárnoucí Jirka Wallenfels (TJ Sokol Vinohrady – 34:33).

Alena Peterková v Karviné „získala double“, protože i její druhý svěřenec resp. svěřenkyně zvítězila. Petra Pastorová dnes prakticky nemá na severní Moravě konkurenci. Závod zcela suverénně ovládla a její výsledný čas 36:55 bude asi dlouho čekat na překonání.

Petra by se podle posledních informací měla 4.8.2012 zúčastnit Běhu na Šerák. Tento závod je uspořádán jako kvalifikace na Mistrovství světa v běhu do vrchu, které se odehraje 2.9. 2012 v Temu-Ponte di Legno (Itálie). Do Itálie jezdí s rodinou ráda, takže ji držíme palce.

Na druhém místě mezi ženami doběhla Adéla Esentierová (BET Ostrava – 40:00) a na třetím pak Kateřina Bluchová (SSK Vítkovice – 40:01).

Ve veteránských kategoriích zvítězili: M40 – Jiří Wallenfels, M50 – Jan Denca (Polsko), M60 – Stanislav Sviták (MK Seitl Ostrava), M70 – Ervín Podžorný (Český Těšín), Ž35 – Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava), Ž45 – Danuše Škrdová (MK Seitl Ostrava).

Výsledky

Foto 458× – Jiří Harašta