Štramberk, pro svou malebnost přezdívaný „Moravský betlém“, se stal v sobotu dostaveníčkem běžců – vytrvalců a jejich ratolestí.

V rámci konání dalšího ročníku Štramberské desítky probíhalo v místním Národním sadě od deseti hodin klání mladého potěru. V sedmi běžeckých kategoriích spolu děti soupeřily na tratích od 60 až do 800 metrů a sváděly nelítostné souboje. Pro mnohé z nich to byly první závody v životě, a proto se u některých na startu objevily i slzičky. V zápalu boje se občas stalo, že některé z dětí zůstalo na zemi, ale většinou to braly hrdinsky. Vstaly, aby pak utíkaly dál. V cíli všechny dostaly sladkou odměnu a diplom.

Jednu hodinu před polednem byl pak odstartován hlavní závod. Na trať v náročném kopcovitém terénu se vydalo celkem 98 běžců bojujících o body do Moravskoslezského běžeckého poháru. Vylepšit úroveň tohoto závodu, co se vítězného času týká, přijel do Štramberka Jakub Bajza z AK Asics Kroměříž. Ten také hned po startovním výstřelu za to vzal a již po prvních sto metrech měl docela slušný náskok! Odstup od ostatních závodníků postupně zvyšoval, aby nakonec zvítězil s obrovským náskokem více než dvou minut před druhým v pořadí. Tím byl Václav Bitala z pořádajícího klubu (Lašský běžecký klub), který proťal cílovou pásku za 36:42 min. Pro třetí místo v celkovém pořadí si doběhl polský vytrvalec Tomasz Wróbel. Výborný výkon podal také veterán Rostislav Kolich, který skončil čtvrtý a ve své kategorii čtyřicátníků zvítězil.


TIP: Čtěte také HVĚZDNÉMU ÚDOLÍ VLÁDL TRIATLONISTA.


Petra Pastorová, členka MK Seitl Ostrava, zvítězila neohroženě mezi ženami, když dokázala porazit svoji sokyni Adélu Esentierovou z Baláž Extreme Teamu o téměř tři minuty. Pro třetí místo v celkovém pořadí žen si doběhla bezva běžkyně z Kobeřic Veronika Jerglíková.

Kategorii padesátníků vyhrál Roman Slowioczek (MK Seitl Ostrava). Šedesátníky ovládl Jiří Strakoš z Tatry Kopřivnice a sedmdesátníky bezva běžec Ervin Podžorný z FIN Clubu Český Těšín. V ženách nad pětatřicet let zvítězila Iva Pachtová z MK Seitl Ostrava.

Závod byl opravdu výborně připraven. Organizační tým, vedený neúnavným Jiřím Haraštou, tvořili především příslušníci rodiny Sopuchovy a Zátopkovy, které se vždy podílí velkou měrou při zabezpečování závodů pořádaných Lašským běžeckým klubem v Kopřivnici a okolí.

VÝSLEDKY ZDE