Právě před šedesáti lety se uskutečnily letní olympijské hry v Helsinkách, na nichž získal československý atlet Emil Zátopek tři zlaté medaile v bězích na 5000 a 10000m na dráze a v maratonu. Těmito výsledky se navždy zapsal do světové atletické historie a od té doby se nikomu nepodařilo tyto tři triumfy během jednoho olympijského týdne zopakovat.

Připomenout osobnost a význam Emila Zátopka, ale také přispět k popularizaci běhu má za cíl Zlatý týden Emila Zátopka, který letos již popáté organizuje SC Marathon Plzeň. Zlatý týden se koná zásadně ve dnech, kdy běžel Emil Zátopek v Helsinkách, tj. desítka 20. července, pětka 24. července a maraton 27. července. Předchozí ročníky probíhaly na stadionech v Domažlicích, Stříbře a Plzni a na plzeňském maratonském okruhu. Z důvodu větší propagace se organizátoři rozhodli přesunout Zátopkův zlatý týden do Prahy.

Úvodní díl seriálu, připomínajícího zlatou helsinskou trilogii proběhl včera na atletickém stadionu Centra sportu MV v pražské Stromovce. Slavnostního zahájení se zúčastnili předseda Českého olympijského výboru MUDr Milan Jirásek, ředitel Českého atletického svazu mgr. František Fojt, ředitel Centra sportu MV Josef Nechutný a olympijská vítězka ve skoku vysokém z OH v Mexiku 1968 Milena Hubnerová – Rezková. Bohužel jsme museli omluvit nepřítomnost hosta nejčestnějšího: paní Dana Zátopová, která oslaví za necelé dva měsíce krásné životní jubileum, se nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů.

První rekord padl už před startem: ještě nikdy u nás nestartovalo v běhu na 10000m na dráze tolik závodníků jako včera – ve dvou bězích jich bylo celkem 128, z toho plných 90 v druhém běhu, kde běželi převážně kondiční běžci. Bohužel počet těch, kteří se předem přihlásili, ale na start se nedostavili, byl tentokrát nadprůměrný. Všichni tito adepti startu by se měli uvědomit, že pořadatelům přidělávají zbytečnou práci s přípravou čísel a občerstvení.

Odpolední poměrně prudké ochlazení sice poněkud vadilo divákům a dalším lidem okolo závodu, ale pro samotné běžce bylo spíše výhodou. I tentokrát tvořili vysoké procento účastníků tzv. „noví běžci“, kteří nemají příliš velké zkušenosti se závodní taktikou a vedro je pro řadu z nich největším problémem. Občasné přeháňky měly naopak za následek pročištění vzduchu a tím lepší podmínky pro dýchání závodníků. V souladu s pravidly atletiky nebyla přímo na dráze žádná osvěžovací stanice, ale po skončení závodu si mohl každý doplnit tekutiny. v přilehlém stanu.

Start prvního běhu byl naplánován na 17. 45h a běžce poslal na trať výstřelem z pistole předseda ČOV Milan Jirásek. Hned v prvním z pětadvaceti okruhů se ujal vedení Daniel Noah, Američan žijící dlouhodobě v Praze, druhou pozici obsadil kladenský Ondřej Čadek a na třetí místo se brzy vypracoval Jan Sokol (AK Sokolov). Nejaktivnější z jmenovaných byl Čadek, který se dokonce jednu chvíli pokusil atakovat vedoucího běžce z USA. Stálo jej to asi hodně sil, takže závěr patřil jeho soupeři Sokolovi, který se na Čadka několik kol před cílem dotáhl a ve finiši jej dokázal o pět vteřin předstihnout. První tři borci zaběhli desítku hluboko pod 35 minut, čas vítězného Noaha byl 33:35.

Nejlepším veteránem byl olomoucký Jaroslav Martínek (5. místo v čase 35:09), jen v jednu vteřinu pomaleji běžel Michal Kovář (Slavoj Pacov).

Závod žen měl předem jedinou favoritku – závodnici TJ Spartak Vlašim Jindřišku Martínkovou. Bronzová medailistka z letošního mistrovství v půlmaratonu v minulých týdnech tvrdě trénovala – možná až příliš tvrdě. Od šestého kilometru se jí začala ozývat achilovka, takže závod doběhla se sebezapřením, přesto v relativně dobrém čase 39:44.

Zatímco běh B, který začal přibližně v 18.40h a který vyhrál s velkou převahou Andreas Neuber (Německo) za 38:55 již pořadím nejlepších šesti mužů nepohnul, u žen tomu bylo jinak. Jitka Kalná (Atletika Chrudim) a Gabriela Hejtíková (Triatlon Team Trnava) se skromně přihlásily do „slabšího“ běhu, výkonnostně však patřily do toho silnějšího. Jitčiných 41:57 a Gábininých 43:08 tak stačilo na druhé a třetí místo v celkové klasifikaci žen. Zdatně si vedla také veteránka Jaroslava Pokorová (SC Marathon Plzeň), celkově pátá žena s výkonem 44:30.

Diváci uznale zatleskali výkonům nejen těch nejlepších, ale i všem ostatním. K nim se postupně přidávali závodníci, kteří svůj běh již dokončili a nyní šli fandit svým kamarádům, kterým ještě nějaký ten okruh zbýval. To pochopitelně přispělo navzdory chladnému počasí k příjemné a přátelské atmosféře.

Organizátoři zajistili promítání filmových dokumentů z helsinské olympiády na velkoplošné obrazovce přímo na stadionu. Všichni přítomní tak mohli sledovat souboje Emila Zátopka s největšími soupeři: Mimounem O´Kachou, Francouzem alžírského původu, sovětským běžcem Alexandrem Anufrijevem, Herbertem Schadem (SRN), Britem Chrisem Chatawayem včetně jeho pověstného fotograficky zdokumentovaného pádu 150m před cílem, ale také odvetu za porážku od Belgičana Gastona Reiffa, kterou Emil utrpěl na předchozí olympiádě v Londýně, kde belgickému rytíři o prsa podlehl ve finiši. Pochopitelně nechyběly ani záběry z helsinských ulic při olympijském maratonu a sestřih z oštěpu žen, který vyhrála Emilova manželka Dana.

Zátopkův zlatý týden 2012 pokračuje v úterý 24. července během na 5000m, který se opět koná v areálu Sportovního centra ministerstva vnitra ve Stromovce od 17. 45h a pokud se chcete zúčastnit kvalitní a poměrně vzácné sportovní akce, máte stále možnost se přihlásit nejpozději hodinu před startem.

Výsledky

Foto 177× – 1bubobubo


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.