Drinky s nízkým obsahem cukru jsou lepší pro naše tělo než klasické slazené limonády. Rudd Centrum pro potravinovou politiku a obezitu na Univerzitě v Yale vydalo minulý týden studii, která odhalila, že nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády nebo energetické drinky jsou pro nás velmi škodlivé.

Zejména v letních měsících, kdy bychom měli ve zvýšeném množství přijímat tekutiny, abychom se vyhnuli dehydrataci, je podstatné vybírat zdravé, vydatné, ale také lákavě vypadající nápoje. A v případě, že se primátorovi města New York, Michaelu R. Bloombergovi, podaří prosadit zákon, který by měl zakázat supervelké colové nápoje, budou zde obyvatelé nejméně jednoho města, pro které je třeba nalézt alternativu vhodnou pro nadcházející horké srpnové dny, konstatuje americký The Huffington Post.

„Přidaný cukr v tekutinách, které přijímáme, představuje v našem stravování velké nebezpečí,“ vysvětluje Dr. Mark Hyman v průzkumu o nebezpečí vysoce sacharidových kukuřičných sirupů neboli HFCS – high fructose corn syrup. Tyto sirupy jsou jedním z nejpoužívanějších sladidel, které se přidávají do slazených nápojů.

HFCS organizmus vstřebává mnohem rychleji než-li obyčejný cukr, a díky tomu není stimulována produkce inzulínu a leptinu. To způsobuje, že tělo nespustí signály o dostatečném příjmu sacharidů, a vede tedy k jejich nadměrnému příjmu.

Ale dříve než sáhnete po dietním nápoji, který obsahuje umělá sladidla, nezapomeňte, že tyto náhražky mohou být spojeny s metabolickým syndromem, který také způsobuje přibírání na váze. Jedna studie prokázala souvislost mezi spotřebou dietní coly a velkým obvodem pasu. Jiný výzkum připojil ještě souvislosti s vyšším výskytem rizika srdečních infarktů a mozkových mrtvic.

Ale když nechcete pít obyčejnou vodu, existují i jiné možnosti. Zde je několik tipů, jak nahradit slazené nápoje:

Foto: oneordinaryday.com

BezvaBĚH doporučuje v omezeném množství Cider :-)

VIDEO: S dietními limonádami ohrožujete své zdraví (angl.)