Tři dny před zahájením olympijských her stále není jisté, kdo zapálí na Olympic Stadium olympijský oheň. Nejčastěji jsou zmiňována jména bývalých britských úspěšných olympioniků, veslaře Steva Redgrava, desetibojaře Daleyho Thompsona nebo atletů Dame Kelly Holmesové a Rogera Bannistera.

Ve hře se zdál být i David Beckham, avšak sám tuto roli odmítá. „Vždycky jsem říkal, že zapálit oheň na stadionu by měl někdo z olympioniků. Někdo, kdo udělal pro naši zemi něco velkého a vyhrál olympijskou medaili,“ řekl před časem někdejší hráč Manchesteru United novinářům.

Jak dnes uvedl deník The Telegraph, organizátoři budou konzultovat s rodinou Muhammada Aliho, jakou roli bude hrát bývalý mistr světa a olympijský šampión v boxu na pátečním slavnostním zahájení.

Telegraph Sport začátkem tohoto měsíce zjistil, že sedmdesátiletý Ali byl k účasti na tomto obřadu osloven.

Jeho zhoršující se zdraví je ale důležitým faktorem v diskusích nad touto jeho účastí. Ali má Parkinsonovu chorobu a i když tento týden přicestoval do Londýna v rámci série charitativních závazků, teprve se uvidí, jakou úlohu bude při zahájení hrát.

Zprávy naznačují, že povede průvod skvělých sportovců, ale jednání stále probíhají. Některé zdroje se zmiňují o tom, že je nepravděpodobné, že by Ali zapálil olympijský oheň stejně jako v Atlantě v roce 1996. Zdá se však jisté, že se při slavnostním zahájení objeví.

Závěrečné zkoušky na ceremoniál probíhají celý týden, poslední full run je naplánován až na středu večer.

V pondělí sledovalo zkoušku asi 40.000 lidí, jejich reakce prý byly v naprosté většině pozitivní.

Zda se slavnostního zahájení zúčastní i London Booster kontroverzního výtvarníka Davida Černého se můžeme také jen dohadovat :-)