Olympiáda nabízí nepřeberné množství historek, které umí napsat jen život. Některé doprovází slzy radosti, jiné slzy smutku. A vyhrát maraton přímo na trati z Marathonu do Atén? Co si přát více? Snad jen aby do závodu nezasahovali diváci, může trpce poznamenat Brazilec Vanderlei de Lima.

Byla to poslední disciplína Letních olympijských her v Aténách v roce 2004. Zlatý hřeb celé olympiády – maraton na původní, historické trati. Na startu se sešla skvělá konkurence, nikdo však netušil, co se v průběhu závodu přihodí…

Brazilec de Lima se od zbytku pole zhruba v polovině závodu odpoutal a běžel sám na prvním místě. Jeho náskok činil občas i více než minutu, ale asi 10 kilometrů před cílem ho začali jeho pronásledovatelé stahovat. Pravděpodobně by jej neseběhli, ale to se již nikdy nedozvíme.

Přibližně na pětatřicátém kilometru totiž vedoucího muže, který měl v tu chvíli nějakých 40 vteřin k dobru, napadl jeden z diváků ve skotském kiltu, zatáhl jej mezi přihlížející a srazil ho na zem. Otřesený běžec se vrátil na trať, ale ačkoliv ho samotný incident příliš nezdržel (zhruba 20 vteřin), jeho psychika dostala takovou ránu, že byl rád i za třetí místo v cíli. Pro diváky na atletickém stadionu však byl hrdinou závodu.

Vítězem se tak nakonec stal Ital Stefano Baldini (2:10:55), který se další rok v září představil i v Praze na Mattoni Grand Prix. Tam ale doběhl až čtvrtý. De Lima byl v cíli maratonu šťastný i z bronzu. Okamžitě se však vyrojily dohady o tom, že pořadatelé v závěru her dost polevili v oblasti bezpečnosti a incident tak padá na jejich hlavy.

Do cíle se tehdy protrápil i Robert Štefko, reprezentující již Česko. Dokončil závod na 63. místě v čase 2:27:13, měl však žaludeční problémy a doběhl jen díky obrovské vůli dokončit tento významný závod. Letos se bude snažit o reparát alespoň jako trenér, Jan Kreisinger hovoří o reálném výkonu okolo 2:17…


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.