Vědci zjistili, že jablka významně snižují hladinu tuku v krvi u žen po menopauze, což je skupina nejvíce ohrožená infarktem a mrtvicí.

Pozitivní vliv konzumace jablek byl pozorován v pokusu již po třech měsících. Již pouhá dvě jablka denně by mohla pomoci ochránit ženy před srdečním onemocněním. Zejména díky snížení hladiny cholesterolu v krvi. Tuto informaci přinesl nový výzkum.

Pár kousků ovoce denně po dobu šesti měsíců sníží hladinu cholesterolu téměř o čtvrtinu.

Největší pokles byl zaznamenán u tzv. „špatného cholesterolu“, který se ukládá v tepnách a zvyšuje riziko krevních sraženin v blízkosti srdce nebo mozku.

Toto zjištění vědců z Floridské státní Univerzity v USA podpořilo domněnku, že jablka jsou dobrá pro naše srdce. Ale nejnovější studie naznačují, že by mohly výrazně prospět i nejrizikovějším skupinám.

Až 45 % britských žen bude trpět srdečními chorobami nebo mozkovou mrtvicí. Toto jsou nejčastější příčiny úmrtí žen po menopauze.

Až do menopauzy se u žen projevuje přirozená imunita, která je proti výše uvedeným chorobám chrání a jejich výskyt je jen třetinový ve srovnání s mužskou populací. Ale ve věku kolem 50ti let výskyt onemocnění u žen prudce stoupá.

Výzkumníci chtěli zjistit, zda existuje souvislost mezi konzumací jablek a rizikem onemocnění srdce.

Výzkumu se zúčastnilo celkem 160 žen po menopauze. Polovina z nich měla denně jíst 75g sušených jablek, což mělo nahradit dvě středně velká čerstvá jablka.

Druhá polovina žen měla konzumovat stejné množství švestek, aby se zjistilo, zda mají podobný účinek jako jablka.

Všichni dobrovolníci podstupovali krevní testy každé tři měsíce po dobu jednoho roku. Výsledky, publikované v časopise Journal of Academy o výživě a dietetice, ukázaly, že po třech měsících klesl celkový cholesterol o 9 % a LDL cholesterol o 16 %.

Po šesti měsících byla hladina cholesterolu ještě nižší. Celkově klesl o 13 % a LDL cholesterol o 24 %. V posledních šesti měsících již nebyl žádný pokles vysledován.

Sušené švestky snížily hladinu cholesterolu jen mírně a v menším rozsahu než sušená jablka.

Ve zprávě o výzkumu vědci řekli, že „spotřeba asi dvou středně velkých jablek denně, může výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi, a to již během tří měsíců“.

Britská populace zkonzumuje asi 500 000 tun jablek ročně.

Studie z roku 2009 také odhalila, že díky dvěma jablkům denně kleslo riziko rakoviny střev u dospělých až o polovinu.

A výzkum vědců z St. George`s Hospital Medical School v Londýně prokázal, že v případě spotřeby alespoň jednoho jablka denně je posílena funkce plic u mužů středního věku.