Nutričně vyvážená pizza, která zapadá do zdravého jídelníčku a nemá depresivní celozrnnou kůrku. Zní to příliš nemožně, aby to byla pravda? Pokud jste jako já, tak zavíráte oči před Calzone (plněná pizza, pozn. red.), říkáte „arrivederci“ všemu, na čem je mozzarella a kape z toho tuk. Aby vám to stále rychle běhalo, raději zvolíte sparťanskou pizzu Napoletana, přirozeně s tenkým těstem.
Ale jak se ukázalo, není to dostatečná oběť. Profesor Mike Lean z Glasgow University pracuje se společností Eat Balanced (Vyvážené jídlo), která tvrdí, že vyrábí nutričně vyvážené pizzy. Ty jsou údajně k zakoupení, ale jejich distribuce je v současné době pouze v jednání s hlavními supermarketovými řetězci.
Prozatím jsou v nabídce čtyři druhy. Překvapivě se nejedná o béžovou celozrnnou kůrku se směsí zeleniny, ale pizzy se sýrem, rajčaty, kuřetem a paprikou jalapeños nebo se šunkou a ananasem.
Hlavní devízou je, že všechny potraviny jsou čerstvé a přírodní, bez chemických konzervantů. Nemusí se tedy přidávat žádná dochucovadla s obsahem sodíku.
Společnost hrdě hlásí, že každá z jejich pizz poskytuje třetinu vlákniny, tuků a bílkovin, které potřebuje průměrný člověk.
I když nevíme, co přesně dávali na pizzu staří Římané. Víme, na tradiční pizze z Neapole nebylo nic víc než olivový olej, rajčata, česnek a oregano. Mozzarella a bazalka byla přidána až na počest královny Magherity v roce 1889.
Eat Balanced také vyvinuli nutričně vyvážené kari (tradiční indické jídlo), aby vyplnili jakousi mezeru na trhu. Možná se tedy staneme svědky překvapení mnoha milionů indických vegetariánů, pizza s tímto kari by se měla dostat na police obchodních řetězců již příští rok. Šušká se také o zdravé variantě Fish and Chips, to je ale podle této společnosti ještě ve hvězdách.
Jste v pokušení vyzkoušet tuto nutričně vyváženou novinku, nebo si raději dáte klasiku s parmazánem a parmskou šunkou?
Myslíte si, že jste schopni upéct zdravou pizzu sami doma? A pokud ano, co na ni dáte za ingredience?
Podělte se o své názory v diskuzi…
Komentáře (Celkem 3)
03.08.2012 08:13 rejža offline jeho tréninkový deník
2
53 fanoušků
Nutričně vyvážená pizza, která zapadá do zdravého jídelníčku a nemá depresivní celozrnnou kůrku. Zní to příliš nemožně, aby to byla pravda? Pokud jste jako já, tak zavíráte oči před Calzone (plněná pizza, pozn. red.), říkáte „arrivederci“ všemu, na čem je mozzarella a kape z toho tuk. Aby vám to stále rychle běhalo, raději zvolíte sparťanskou pizzu Napoletana, přirozeně s tenkým těstem.
Odkaz na článek
03.08.2012 08:13 Radomír offline jeho tréninkový deník
407
2 fanoušci
A proč by pizza neměla být zdravá. Je to jen v ingrediencích. Těsto z mouky, vody a trochy kvasnic, olivový olej, rajčatová omáčka čerstvě připravená, houby, zelenina, trocha dobré šunky (z masa) a trocha dobrého parmezánu, jako koření bazalka, oregáno a pálivá paprika vytvoří „vyvážené jídlo“ Srovnej s českou klasikou – těsto z mouky, vajec, mléka a kvasnic, kečup, špek, klobása nebo i točeňák, 30% eidam natlusto. A taky se tomu říká „pizza“.
03.08.2012 14:39 tomaz offline jeho tréninkový deník
631
0 fanoušků
Co je na mozzarelle tak špatného, že bych jí měl říct arrivederci?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.