V sobotu se v Jeseníkách uskutečnil Běh na Šerák, který byl zároveň kvalifikačním závodem na zářijové Mistrovství světa v běhu do vrchu v Itálii.

Mezi muži se nejvíce dařilo Jiřímu Magálovi (ISCAREX Česká Třebová), který zvítězil v čase 56:44, před Janem Havlíčkem (ASK Slavia Praha – 57:12) a Martinem Freiem (AK Asics Kroměříž – 57:21).

Mezi ženami dominovala Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava). Na vrcholu hory se objevila mezi ženami jako první – 53:54. Druhá doběhla Kateřina Matrasová (SK Chrast – 54:14), třetí pak Michaela Mertová (Atletika Albrechtice – 55:42).

Na startu včerejšího Běhu na Šerák bylo více než 200 závodníků z celé republiky a sousedního Polska. Po dohodě s vedením týmu vrchařů byla proti loňsku trať mužů A, B a C prodloužena až na 12 500m s celkovým stoupáním 1165m, ženské složky a starší veteráni absolvovali původní loňskou trať 9500m / 850m, juniorky končily po 4500m a jejich stoupání činila celkem 330m.

Lze říci, že jedním z favoritů byl pětatřicetiletý Jiří Magál, dlouholetý člen reprezentace lyžařů klasiků, o němž je známo, že vrchy umí výborně, zejména v jejich původní podobě (pouze nahoru). Je m.j. držitelem traťového rekordu v dalším významném závodě, v běhu na Králický Sněžník. Magál měl ovšem zdatné soupeře. Nejdéle s ním držel krok Martin Frei (AK Kroměříž), kterého nakonec druhý Jan Havlíček (ASK Slavia Praha) udolal až 500m před cílem.

Dařilo se i dalšímu členu extraligové Kroměříže Tomáši Blahovi, konečné čtvrté místo mu dává naději na zařazení do družstva, které by mělo navázat na letošní úspěch z ME v Turecku. Konečná nominace však závisí i na postoji Svazu lyžařů ČR. To se týká právě vítězného Magála. „Pokusím se přesvědčit naše vedení, aby mě na vrchy uvolnilo, jisté to ale zdaleka není. Lyžařům totiž už brzy začíná hlavní přípravné období s povinným soustředěním,“ říká Magál, který má atletickou registraci v českotřebovském Iscarexu. Vůbec se nedařilo úpickému Petru Pechkovi, který skončil celkově osmý (z Čechů sedmý) a nedokázal trať uběhnout pod hodinu.

Vrásky přibyly stavitelům národních týmů také po shlédnutí výsledků ženské kategorie. Slíbené dvě volné karty by měly patřit Pavle Schorné Matyášové, třetí z červencového ME v Pamukkale a olympioničce Ivaně Sekyrové, o zbývající dvě místa se měly poprat minimálně čtyři další kvalitní vrchařky. Těsně před dnem kvalifikace se však pro náhlé onemocnění omluvila Pavla Havlová, Iva Milesová se rozhodla prodloužit pobyt v zahraničí v rámci světové GP vrchařů, s reprezentací se zřejmě loučí Táňa Metelková a očekávaný výkon nepodala Kamila Gregorová, s níž se původně také dost počítalo.

Byli jsme zvědaví na výkon maratonské mistryně a svěřenkyně Aleny Peterkové Petry Pastorové. Ačkoliv nemá s vrchy zrovna velké zkušenosti, na Šerák doběhla jako první. „Těžko mohu něco zasvěceně hodnotit, trať byla hodně náročná, je to něco úplně jiného než silnice. Ale když mám možnost, proč nezkusit něco nového,“ řekla vítězka v cíli. Za Pastorovou skončila jako druhá orientační běžkyně Kateřina Matrasová z Chrasti u Chrudimi a třetí doběhla další maratonkyně Michaela Mertová.

Výkon třineckého Tomáše Lichého mezi juniory patřil k příjemným překvapením. Tento závodník, trpělivě objíždějící pohárové závody, skončil několikrát těsně za reprezentací, na Šeráku mu to konečně vyšlo, když doběhl pouhých osm vteřin za vítězným Janem Janů z Pardubic a před juniorským mistrem republiky v běhu na 10000m Josefem Havlíčkem z Českých Budějovic. Tato trojice je dosti silná na to, aby nahradila výpadek vzniklý matným výkonem Filipa Záveského z Iscarexu Česká Třebová (v cíli osmý) a zraněním Libora Bucifala (pardubický běžec doběhl s výronem a nemohl tedy zasáhnout do bojů o přední místa).

Na rozdíl od Turecka, kde české juniorky zcela chyběly, máme tentokrát i v této kategorii želízko v ohni díky sestrám Anežce a Elišce Drahotovým. Jejich hlavní disciplínou je sportovní chůze, výborné jsou ale také v bězích na střední tratě. „Děvčata splnila plánované cíle v chůzi, tak jsem jim naordinoval kopec, aspoň se seznámí s jiným prostředím a soupeřkami,“ komentoval úspěšné vystoupení dvojčat reprezentační trenér chůze Ivoš Piták.

Definitivní nominace na mistrovství světa v italském Ponte di Legno (neděle 1. září) bude známá až po návratu olympijské atletické výpravy z Londýna. Konečné slovo má předsednictvo ČAS, které rozhodne na základě doporučení šéftrenéra Tomáše Dvořáka.

Výsledky

Foto BezvaBĚH.cz

Foto 123× – Iscarex


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.