V nové šokující studii publikované na Pediatrics (online) vědci zjistili, že od roku 2000 do roku 2008 se počet mladistvých ve věku 12–19 let s cukrovkou nebo s její prognózou, zvýšil z devíti na 23 %.

Jedno ze čtyř dětí buď brzy onemocní, nebo už onemocnělo diabetem. Jak se to ale stalo?

Ještě před 15ti lety existovala ve Spojených státech méně než tři procenta nových případů dětské cukrovky typu 2 (nebo byla ohrožena jejím nástupem v dospělosti). Nyní je to téměř 50 % nových případů diabetu v dětské populaci.

V této studii, které se zúčastnilo 3 383 dětí ve věku 12–19 let, bylo nejvíce šokující zjištění, že 13 % dětí s normální váhou bylo přímo ohroženo diabetem nebo už jím trpělo.

Společnost se musí zamyslet nad zdravým prostředím v domácnostech, komunitách a školách. Přivézt děti ke kořenům národních kuchyní a pokusit se zatlačit na potravinářský průmysl, aby zakázal cokoliv, kromě skutečného jídla. Tedy různé náhražky a syntetické potraviny.

Obyčejní lidé by měli lobbovat za změnu potravinového marketingu a jejich vlivu na děti. Měl by se omezit přístup dětí k nezdravému jídlu ve školách a tím chránit jejich budoucnost.

Bylo dokázáno, že nemocné děti mají menší úspěchy ve škole a později i v obyčejném životě. Výzvy by měly směřovat k větší fyzické aktivitě u dětí. Aby dítě spálilo jedno jídlo z rychlého občerstvení, mělo by denně uběhnout 6 km a to po dobu jednoho týdne.

Michelle Obamová zahájila chvályhodnou iniciativu, nazvanou „Hýbejme se“. Mohla by se též nazývat „Jezme opravdové jídlo.“ Potravinářský průmysl by se měl zamyslet a regulovat, aby byla tato epidemie zastavena.

Je lepší, aby se stát choval jako chůva, než aby zkrachoval kvůli nákladům na léčení obezity a cukrovky svých občanů, kteří jsou nemocní a zdravotně postižení. Pokud je každý třetí dolar z programu Medicare (zdravotní péče, pozn. red.) dán na léčbu cukrovky 2. typu, v příštích deseti letech zaplatí USA 3,4 bilionů dolarů na léčbu začínající i probíhající cukrovky. Postupné a malé změny tedy nebudou dostatečné. Odpovědí není osobní odpovědnost. Šestileté dítě s tučnými játry, cukrovkou a vysokým krevním tlakem přece za svůj stav nemůže!

Ano, exploze obezity, pre-diabetu a diabetu u dětí je již nyní národní krizí. Ale je ještě něco dalšího, více znepokojujícího, co přináší tato studie. Děti, které měly normální váhu, měly také větší výskyt diabetu a rizik souvisejících se srdečními chorobami. Ve skutečnosti celých 37 % dětí s normální hmotností mělo jeden nebo více rizikových faktorů, jako je vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Nad tím je třeba se zamyslet.

U štíhlých dětí:

  • 18 % má zvýšený krevní tlak
  • 13 % má zvýšenou hladinu cukru v krvi (pre-diabetes nebo diabetes)
  • 10 % mělo zvýšený cholesterol v krvi

Ale příčinou vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu a cukrovky je přece nadváha, nebo ne?

To jistě je. Je zde bohužel háček.

Aby měl člověk vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a pre-diabetes nebo diabetes, nemusí mít nadváhu.

To platí stejně pro děti jako pro dospělé. Většina lidí s nadváhou trpí výše zmíněnými zdravotními problémy, stejně tak ale až 40 % hubených lidí. Tito jsou ve skutečnosti hubení-tlustí lidé. Mají sice normální váhu, ale metabolicky trpí obezitou. A to se všemi riziky jako lidé skutečně obézní. Je šokující, že udětí to funguje stejně. Jedno ze sedmi dětí má pre-diabetes nebo diabetes 2. typu.

Jak je to možné? Jde o přílišný příjem kalorií? Jde o druh, jakost nebo zdroj těchto kalorií?

Jedním a největším mýtem, kterého se pevně drželi lékaři i odborníci na výživu je, že jsou si všechny kalorie sobě rovny. Stačí méně jíst a více cvičit. Biologie je ale složitější. Ve vakuu jsou sice všechny kalorie stejné. Spálit zde 1000 kcal ze sušenek a 1000kcal z brokolice dá stejnou námahu. Ale nejde o stejných 1000 kcal pokud je má spálit váš metabolismus.

Potravina ve skutečnosti obsahuje nejen kalorie, ale také informace, které ovlivňují desítky hormonů, tisíce genů a desítky tisíc proteinových sítí v našem těle, které kontrolují všechno. Od spalování tuků po syntézu cholesterolu. Potravinářský průmysl vytvořil tajné kombinace tuku, cukru a soli v nezdravých potravinách, které vyvolávají biologickou závislost. To je důvod proč „nemůžeme sníst jen jeden chips, ale snadno sníme jeden kousek brokolice“.

Zdraví je taky „nakažlivé“

Kvalita jídla, které jíme, je velmi důležitá. A to bez ohledu na jeho kalorickou hodnotu. Nezdravé jídlo vede k ukládání tzv. skrytého tuku, který se ukládá kolem orgánů v břišní oblasti. A i když máte normální váhu, můžete mít pre-diabetes nebo diabetes, stejně jako testované děti. Stane se z vás hubený-tlustý člověk.

Průměrný Američan sní za rok 13kg hranolků, 10,5kg pizzy, 11kg zmrzliny a spotřebuje 196 litrů minerálek, které obsahují 11kg umělých sladidel, 1,23kg soli a 9 070mg kofeinu.

Obezita je nakažlivá. Je to sociální nemoc. Ale zdraví je také nakažlivé a lidé se musí snažit nakazit se právě jím.

Nemůžeme čekat, že vláda nebo velké firmy tento problém budou řešit. Řešení musí začít mezi lidmi. Každý z nás může udělat změny v kruhu vlastní rodiny.

Inspirací vám mohou být stránky www.takebackourhealth.org nebo český web STOP OBEZITĚ www.stob.cz.

Zamyslete se sami…

Co jste udělali pro vytvoření zdravého prostředí pro děti ve vašem okolí? Víte, co vaše děti jedí ve škole?

Učili jste své děti jíst zdravě a vařit ze základních a zdravých potravin?

Přispějte svými myšlenkami níže do diskuze. Pro vaše zdraví!

Zdroj: Huffington Post