Název ekiden kombinuje japonské znaky pro slova „stanice“ a „předávat“ a vytvořil jej básník Toki Zemmaro. Délky ekiden závodů se mohou značně lišit, stejně jako počet běžců v týmu. Například v národním juniorském ekiden šampionátu musí 5 dívek pokrýt 12 km a 6 chlapců celkem 18 km. Národní mistrovství středních škol zahrnuje 5 dívek, které musí zvládnout půlmaraton a 7 chlapců, kteří absolvují celý maraton. V národním inter-prefektura šampionátu běží 9 žen běh na 42,195 km a 7 mužů dokonce 48 kilometrů. Populární jsou vysokoškolské Hakone ekiden, je to dvoudenní akce, kdy 10 mužů absolvuje běh na trase dlouhé 219 km!

V rámci letošního 60. výročí, kdy se město Karviná stala cílovým městem maratonského běhu, uspořádal běžecký oddíl BK SAK Ložiska Karviná v neděli podobný štafetový běh – EKIDEN PENTLA MARATON smíšených 6-ti členných družstev.

V krásném prostředí zámeckého parku vystartovalo celkem deset šestičlenných štafet, když prvních 250m absolvoval vždy patron štafety.

Maratonskou trať nejrychleji absolvovala česko – polská smíšená štafeta GOROLE CZE – POL za 2:43:08, což je velmi dobrý čas vzhledem k vysokým teplotám, které panovaly o víkendu v celé republice. Na druhém místě skončila domácí štafeta SAK Ložiska Karviná STARS v čase 2:52:09. Jako třetí proběhlo cílem družstvo MK Seitl Ostrava – 3:05:54.

Na dalších místech se umístily tyto štafety: 4. ELITA SAK Ložiska Havířov, 5. SAK Ložiska Karviná No. ONE, 6. MK Seitl Ostrava II, 7. HAPPY TEAM SAK Karviná, 8. RUDÍ ORLI Karviná, 9. RYCHLÉ ŠÍPY Karviná, 10. KLUB DŮCHODCŮ

"První ročník tohoto zajímavého závodu se dnes opravdu vydařil. I když bylo velké horko, tak bylo vidět, že se na tuto nevšední běžeckou akci všichni těšili. Příští rok zdvojnásobíme počet štafet a vzhledem k teplému počasí, které tady v Karviné máme vždy, když pořádáme nějaký závod, posuneme v roce 2012 start až na večerní hodiny, " řekl hlavní organizátor a šéf pořádajícího klubu Miroslav Kravčík.

VÝSLEDKY ZDE

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU