Za ideálních klimatických podmínek se běžel v Olomouci další díl seriálu RunTour České pojišťovny 2012. Přestože se na startovní čáru postavila Keňanka Betty Chepleting závodící momentálně za polský UNIPES team Walbrzych, vyhrála Plzeňanka Květa Pecková.

Ta jen potvrdila roli favoritky. Vyhrála totiž všechny tři předchozí díly tohoto seriálu. Nebylo by to dnes ale tak jednoznačné, nebýt zásadního pochybení organizátora v navigaci čela závodu. V hlavním mužském závodě se taktéž očekávalo vítězství hostujícího Keňana Ndiwa Allan Masai (UNIPES team Walbrzych) a ten svou roli uhájil. Postupně se odpoutával od druhého Milana Kocourka (AK Kroměříž) a v cíli mu nepříliš kvalitním časem 31:19 min. nadělil 22 vteřin. Třetí příčku obsadil jeho klubový kolega Ondřej Fejfar.

Pořádající agentura Mather activation původně zamýšlela situovat zázemí závodu a okruh přímo do historického centra města, nakonec přece jen zvolili méně komplikovanou variantu. Využili totiž krásné prostředí nově zrekonstruovaných Smetanových a Čechových sadů známých především díky Výstavišti Flora. Právě zázemí výstaviště přišlo pořadatelům vhod. Avšak co se týká zájmu diváků, byla zvolená lokalita spíše nevýhodou. Je však potřeba dodat, že i tak diváci přišli a nebylo jich málo.

Po propršené noci se celou sobotu nad Olomoucí proháněla ocelově šedá mračna. Naštěstí pršelo jen krátce kolem poledne. Organizátoři tak měli štěstí a mohli se plně věnovat přípravě čtvrté části nového běžeckého seriálu. Oproti závodům v Plzni, Brně a Liberci se do Olomouce sjela poněkud větší konkurence a to i na kratší pětikilometrovou trať. Na startu se kromě ohlášeného Kocourka a Kamínkové nečekaně objevila i stále se zlepšující Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava).

Před hlavním závodem proběhl v 16 hodin ještě doplňující běh dětí, kterého se zúčastnila asi čtyřicítka malých atletů. Delší trať byla tvořena jedním krátkým zaváděcím okruhem a třemi velkými, ve kterých se nacházela obtížně běhatelná lávka, jakýsi velbloudí hrb. Je třeba dodat, že se nejednalo o přesně změřenou desítku.

Trať totiž měřila o 180 metrů více! Start závodu na 5 a 10 km byl oproti plánované 17. hod. posunut o pět minut, což bylo hlášeno závodníkům, až když netrpělivě přešlapovali na startu. Hned v úvodu se do čela tlačili především běžci na 5 km, naopak někteří favorité jakoby vyčkávali, kudy se poběží.

A jak už to u masovějších běhů bývá, mnoho nováčků-rekreačních běžců neodhadlo své schopnosti a snažili se sprintovat co nejdéle i s favority závodu, což se pak projevilo blokováním úzkých parkových cyklostezek.

Muži

Favorizovaný Mistr republiky Milan Kocourek se zpočátku snažil držet tempo, které nastolil Keňan Ndiwa Masai. Ten se od něho ale po vteřinách odpoutával. Ovšem druhou pozici si již s časem 31:42 min. nenechal vzít dotírajícím Ondřejem Fejfarem (AK Kroměříž), který se v cíli musel spokojit s třetí příčkou (33:02 min.), přestože ještě v první části závodu běžel v těsném kontaktu s Martinem Kučerou (VSK Universita Brno, čas 33:55 min.).

Ženy

V hlavním závodě žen na 10 km nebyla situace ani v polovině závodu jednoznačná. Po prvním kilometru se utvořila skupinka čtyř závodnic (Chepleting, Pastorová, Pecková a Kamínková). Zatímco Petra Kamínková postupně nabírala ztrátu a ze skupinky dobrovolně odpadla, pak o výhře Keňanky Chepleting nebylo pochyb. Při průběhu do třetího kola organizátoři pravděpodobně nezvládli navádění běžců, v cílové bráně poslali Chepleting do koridoru určeného pro vítěze běhu na 5 km a ta se domnívala, že je vítězně v cíli.

Po tomto zmatku a zpomalení ji předběhly její pronásledovatelky a Keňanka již jakoby nebyla ochotná ztrátu dohnat. Podobná situace se bohužel odehrála ještě před tím po průběhu zaváděcího kola. Nutno podotknout, že chyby toho typu by se prostě na takových závodech neměli stávat. Vývoj závodu pak logicky ztrácí na své regulérnosti. A tak se do cíle dostala nejrychleji současná mistryně ČR na 5 km na dráze Květa Pecková (Sokol Plzeň Petřín) v čase 36:02 min. Druhá Betty Chepleting nabrala po incidentu ztrátu 26 vteřin. Na třetím místě se umístila Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava, 37:22 min.).

Domácí Petra Kamínková o bednu z logických důvodů nebojovala. Po dvaceti letech běžecké dřiny, reprezentace a mnoha zahraničních startech už od letošního roku běhá jen pro radost a na tento závod dorazila pouze proto, že to měla ze Svatého Kopečka jen pár minut cesty. Petřina forma byla navíc letos velmi oslabena táhlými zdravotními potížemi a dokonce i operací.

„Měla jsem v plánu se držet Keňanky a dalších holek, ale po prvním zaváděcím malém okruhu a hlavně po prvním přeběhu lávky jsem nabrala malou ztrátu. Tyhle kopečky já nemám ráda a vyhazuje mě to z rytmu. Ztrátu už jsem nedohnala a tak jsem nakonec byla spokojená i se čtvrtým místem.

„Nejprve jsem byla zklamaná z mého cílového času, ale pak jsem se dověděla, že trať byla asi o 200 – 300 metrů delší. Takže nakonec jsem celkem spokojená, protože už opravdu netrénuji jako dřív a běhám jen pro radost,“ řekla po závodě Petra.

Přidružená pětka

Vložený závod na 5 km ovládl v kategorii mužů Milan Rudolecký v čase 16:58 min. (VSK Universita Brna) před Janem Kohutem (Newline team, 17:08 min.) a třetí pozici uhájil bývalý slovenský reprezentant v běhu na 400 překážek Tomáš Čelko, známý také svými velkými úspěchy v bězích do schodů. V ženách se o vítězství postarala Hanáková Miroslava (21:57 min.).

Olomoucký díl seriálu RunTour je tedy za námi. Zúčastnilo se ho ve všech kategoriích více než 400 běžců a běžkyň, což je na zcela novou běžeckou akci velký úspěch. Ve srovnání s předchozími závody v Plzni, Brně a Liberci tedy Olomouc jasně vede. Je to zřejmě dáno tím, že běh zde popularizuje Carlo Capalbo a jeho úspěšný Olomoucký půlmaraton.

Výsledky

Fotogalerie


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.