Běhání v lese snižuje riziko, že budete trpět psychickými problémy a je 2× prospěšnější než cvičení v tělocvičně. Takové zjištění přinesl nedávný výzkum. Vědci zjistili, že běh v lesním prostředí, ale už i pouhá procházka parkem, má pozitivní vliv na lidi, kteří trpí úzkostmi a depresemi.

Studie také ukázala, že pozitivní vliv na duševní zdraví byl o 50 % vyšší než při návštěvách posilovny.

Vědci z Glasgow University zkoumali fyzickou aktivitu (chůze, běh, jízda na kole) vykonávanou v přírodě a ve fitness centrech. A zjistili, že trávení času mezi stromy a trávou snižuje hladinu stresu v mozku.

Studie, vedená Richardem Mitchellem zkoumala v roce 2008 téměř 2000 fyzicky aktivních lidí.

Pouze při činnosti prováděné v přírodě bylo zjištěno spojení s lepším duševním zdravím a menším rizikem onemocnění nějakou duševní chorobou.

Prof. Mitchell řekl, že rozsahem výsledků byl velmi překvapen a dodal: “Bylo tam 50% zlepšení duševního zdraví lidí, kteří byli fyzicky aktivní v přírodě, ve srovnání s těmi, kteří fyzickou aktivitu vykonávali jinde.

„Nejednalo se o závažné duševní zdravotní problémy, ale o potíže, se kterými bojujeme v normálním životě, jako jsou mírné deprese, nespavost, vysoká hladina stresu atp.

„Oblasti, kde je spousta stromů a travnatých ploch nám pomáhají se uklidnit.

„Nebyl jsem překvapen, že pohyb v přírodě je dobrý pro vaše psychické zdraví. Byl jsem překvapen rozdílem, mezi dvěma zkoumanými prostředími.

„Zpráva pro lékaře, projektanty a politiky je, že tato místa je nutné chránit a podporovat.“

Studie také odhalila, že nejčastěji je ke sportu využíváno ulic ve městech, následuje domov a zahrada.