Začneme malým testem. Kdepak jsou Javoří hory? Musím říci, že ani jeden z mnou dotázaných to nevěděl. Javoří hory se nacházejí severně až severovýchodně od měst Meziměstí a Broumov v severovýchodních Čechách na hranicích s Polskem.

A právě tam se konal v sobotu 18,6 km dlouhý středně těžký kros s prudkými výběhy i seběhy krásnými lesními pasážemi. Trasa závodu kopíruje státní hranici s Polskem a zavede vás na nejvyšší vrchol Javořích hor – Ruprechtický Špičák (880 metrů nad mořem).

Letos opět vyhrál domácí Miroslav Hornych. Trať se startem v Janovičkách u Broumova (600 metrů nad mořem) a obrátkou na nejvyšším vrcholu – Ruprechtickém špičáku, zdolal v čase 1:21 hodiny, tedy o čtyři minuty lepším než v loňském roce. K tomuto výkonu zřejmě přispěla rekordní účast a kvalita závodníků v tomto devátém ročníku. Druhý proběhl cílem polský závodník, třetí pak Jan Beran z Police nad Metují.

V soutěži žen sice chyběla obhájkyně prvenství Eva Vítová, ale na startu byla v r. 2011 druhá Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice a držitelka traťového rekordu časem 1:24 broumovská Lenka Hanušová startující za SK Nové Město nad Metují. Té patřily úvodní dva kilometry, ale při vbíhání do náročnější krosové části šla před ní Krátká a Hanušová již v této části závod ukončila. Vítězná Krátká dosáhla času 1:30 a před druhou Romanou Brumlichovou z Hronova, která se k závodění vrací po nedávném zranění kotníku, měla náskok šest minut.

Poslední závodník potřeboval ke zdolání tratě plné tři hodiny. Trať je pořadatelem celkem citlivě vedena, a proto se vyhýbá vrcholům v první čtvrtině, ale to je vykoupeno tím, že se sbíhá z turistického značení a běží se po vrstevnici s vlastním značením pořadatele, takže je nutné sledovat obojí. Až před obrátkou čeká běžce zdolání tří vrcholů, spojené samozřejmě s ostrými seběhy.

Vloni moje pozornost ochabla a dal jsem si jeden kopeček po modré navíc. Letos v závěru, když už jsem běžel doslova jako robot a spíše sledoval zhruba dvě stě metrů přede mnou běžícího soupeře, jsme se oba zapomněli, spíše přehlédli místo, kudy se vrací z hlavní cesty na turistickou. Já jsem to naštěstí včas zjistil, ale soupeř si zřejmě udělal půlhodinový nechtěný výlet do Polska :-)