Již po třinácté se sjeli běžci do malé vesnice Mniší na Novojičínsku. Důvodem k tomu byl Běh Hukvaldskou oborou, který pořádá místní občan a skvělý běžec Jirka Bednařík. Za letního počasí se na startovní čáru postavilo 65 účastníků. To bylo trochu méně než v předcházejícím roce, ale zajímavé bylo hlavně porovnání s loňskou výsledkovou listinou.

Více než 2/3 startujících se obměnilo. Například z loňských 15 žen letos nedorazila ani jediná! Důvod lze najít v tom, že v minulém roce byl závod, na rozdíl od letoška, zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru. Tradiční sběrači bodů tak na závod tentokrát nedorazili. Na startu chyběli i obhájci prvenství Petra Pastorová a Václav Bitala.

Trasa desetikilometrového běhu je velmi členitá a rovina se na něm prakticky nevyskytuje. První část vede přes vesnici k bráně do Hukvaldské obory. Tam se běžci dostanou do úplně jiného světa. Světa staletých stromů, pasoucích se stád srnek a muflonů, hradeb starobylého hradu a světa vzpomínek na zdejšího geniálního rodáka Leoše Janáčka.

Ti, kteří bojují o čelní pozice si ale genius loci tohoto místa moc nevychutnají. A tím nejrychlejším byl Polák Damian Zawierucha, který neměl rovnocenného soupeře. Dosáhl kvalitního času 33:52 a v cíli měl dvojminutový náskok na dalšího přespolního hosta Daniela Hájka z Poličky. Jako třetí doběhl do cíle před kulturním domem vítězův oddílový kolega z Mosir Jastrzebie – Zdroj Rafar Zielinski.

Ani vítězná žena se na zdejších závodech přílíš často neobjevuje. Lenka Poklopová přijela až z Moravského Berouna, který je rovněž známým běžeckým centrem.

Jako jediný se do cíle nedostal nejstarší účastník Jaromír Volný, kterého potkala menší nehoda, ale všechno dobře dopadlo.

Jirka Bednařík opět dokázal za pomoci své rodiny a přátel a za podpory krásného letního počasí uspořádat nádherný závod. Nechyběly doprovodné běhy dětí a juniorů, hodnotné ceny pro nejlepší, bohatá tombola, skvělé koláče. Prostě udělat si uprostřed srpna výlet do Mniší se rozhodně vyplatí.

Výsledky


Foto 368× – SK Zafar Frenštát pod Radhoštěm

Foto 210× – Libuše Kuchařová