„Jsem žena, 56 let a vždy jsem se udržovala ve formě. Kdysi jsem běhávala asi 15km týdně, ale musela jsem od toho bohužel upustit kvůli artróze kolen. Kromě toho, že se doporučují výrobky s glukosaminem a nějaké zpevňující cviky na kolena. Rozhodla jsem se to ale s běháním nevzdat. Můžete mi poradit?“, táže se na stránkách The Telegraph Julia Craig z britského Tunbridge Wells.

Lékař Dan Rutherford odpovídá:

„Předpokládám, že vám lékař diagnostikoval osteoartrózu, která postihuje oblast pod povrchem čéšky. Bolestivost se v tomto případě vyskytuje zejména při ohnutí nohy v koleni, například při chůzi po schodech. Může to být příčinou stárnutí, ale léčba někdy bývá úspěšná.

„Fyzioterapie je zaměřena na posílení skupiny svalů kolem kolene. Pokud máte nadváhu, vaše symptomy může velmi zmírnit právě úbytek na váze. Některým mým pacientům pomohly injekce steroidů do míst pod čéškou. Bohužel to není trvalé řešení a léčba se může protáhnout na několik měsíců.

„Nesteroidní protizánětlivé léky, jako ibuprofen, mohou být užitečné při vzplanutí onemocnění nebo při delších procházkách. Pokud se ale používají dlouhodobě, mohou způsobit žaludeční i jiné další potíže. Mohu vám poradit, abyste změnila druh zátěže a běh vyměnila za plavání nebo jízdu na kole.“

Dr. Tony Galagher radí:

„Vaše bolestivá kolena mě mrzí. Běh s artritidou není vždy možný a měla byste se o tom poradit s ošetřujícím lékařem. Pokud již toto onemocnění máte a budete vaše kolena zatěžovat, může dojít k urychlení tohoto onemocnění.

„Pokud budete běhat jen tu a tam, pak volte měkčí povrch. Tím zvýšíte šance, že budete moci s během neskončit jednou provždy.

„Pokud budou bolesti a otoky pokračovat, je nutné zvážit riziko trvalého poškození. Některé studie prokázaly, že lidé, kteří praktikují pravidelnou fyzickou aktivitu ve formě intenzivního cvičení, trpí na artritická onemocnění častěji.

„Mohu vám doporučit indoor cyklistiku, plavání nebo veslování. Alternativní možností léčby je akupunktura a magnetická pulsní terapie. Výsledky jsou však nejisté a v každém případě by o takové léčbě měl být informován váš lékař.

„Pokud se rozhodnete pro operaci, pak existuje několik možností. Jednou z nich je transplantace chrupavky.“

Odpověď „někoho z lidu“:

„Je to víc než rok, co mi byla diagnostikována osteoartróza. Dostal jsem steroidní tablety a na radu jsem užíval olej z tresčích jater. Může to vypadat, že jsem poněkud staromódní, ale mám pocit, že to pomohlo.“, říká Brian Edgerton z anglického Cheshire.

Zdroj: The Telegraph