Čokoládu milují děti odjakživa. Vynález čokolády se připisuje starým Mayům a Aztékům. Do Evropy přivezl kakaové boby, které jsou hlavní surovinou pro výrobu čokolády, Kryštof Kolumbus na počátku 16. století. A jak se čokoláda vyrábí? Vyloupané kakaové boby se fermentují a suší. Potom procházejí tříděním, drcením a nakonec mletím, při němž se vytvoří kakaová hmota. Z té se pak lisováním získá kakaové máslo a kakaový prášek. Ty jsou základem pro výrobu naší čokolády. Později se přidá cukr a v případě mléčné čokolády taky sušené mléko. Při dalším zpracování se do ní mohou přidávat ještě různé emulgátory (například lecitin), ořechy, rozinky, kandované ovoce apod. Tolik krátce o sladké pochutině, která bude hrát zítra jednu z hlavních rolí na Čokoládové tretře.

Zlatá tretra se nezadržitelně blíží a její „předkrm“ v podobě Čokoládové tretry je již za námi.

Dnešní den se opravdu vydařil. Počasí, až na pár kapek, bylo pro běh ideální. Děti se na vítkovickém stadionu opravdu vyřádily. Na závody se sjely děti nejen z Ostravy, ale v hojném počtu i z Frýdku – Místku, Třince, Bohumína nebo Opavy.

Jak to dnes na Čokoládové tretře vypadalo, se můžete podívat do naší FOTOGALERIE.