Minulou sobotu proběhl v Helsinkách 32. Helsinki City Marathon. Před 15. hodinou v parku před Olympijským stadionem u sochy legendárního finského běžce Paavo Nurmiho čekal dav 5.600 nedočkavých běžců na startovní výstřel. Počasí příliš severské nebylo. Jasně modrá obloha, pálící slunce, teplota se blížila ke třicítce.

Přesně tři hodiny po poledni zazněl startovní výstřel a dav se dal do pohybu. Běžci oběhli Olympijský stadion, poté trasa maratonu směřovala do centra Helsinek. Profil tratě byl zvlněný, rovinek bylo málo, střídalo se stoupání s klesáním. Na 8. kilometru běžci přiběhli k moři a mohli pozorovat lodě a loďky kroužící po hladině.

Od moře foukal vítr, ale nebyl silný a vzhledem k horkému počasí příjemně osvěžoval. Trasu závodu lemovaly davy lidí. Lidé fandili, tleskali a povzbuzovali běžce. Po 16. kilometrech opoušíme pobřeží, probíháme přes park a vracíme zpět do Helsinek. Trasa se stáčí do centra města a opět stoupá. Následuje návrat na pobřeží a proběhnutí metou půlmaratonu.

Poté běžci vyběhnou na kopec na 23. kilometru a následuje dlouhé klesání do přístavu. Na vodě jsou vidět mimo menších člunů a loděk také velké lodě. Za přístavem běžci zatáčejí doleva a běží na náměsti, které obíhají dokola. Náměstí je plné lidí, hraje hudba, lidé nepřestávájí povzbuzovat, všude je slyšet " JAAKSA ! ".

Poté trasa zatáčí zpět do přístavu. Následuje stoupání a běžci se následujích 5 kilometrů budou potkávat se svými kolegy, kteří běží dolů do přístavu. Úsek mezi 29. a 33. kilometry je rovinatý, běží se kolem moderních staveb s logy všelijakých firem, které zde sídlí. Na 33. kilometru začíná trať opět stoupat a pro běžce to je zřejmě nejtěžší část závodu.

Běží se částí Helsinek přes čtvrť rodinných domků, samé zatáčky a kopce. Na 40. kilometru trať začíná klesat, běží se z kopce asi 1 kilometr. Poté následuje zatáčka doleva a vpravo je vidět Olympijský stadion. Stačí jen stadion oběhnout přes park, vyběhnout poslední, celkem prudké stoupání. Poté již následuje brána borců a běžci jsou na dráze Olympijského stadionu. Hlasatel čte jména běžců, kteří dobíhají do cíle, zaplněná hlavní tribuna tleská. Za cílovou čárou následuje předání účastnické medaile, fotografování a stánky s občerstvením.

Poté už následuje cesta na masáž, která probíhá v zázemí stadionu a odchod do sprch a na bazén, který je od Olympijského stadionu vzdálený asi 200 metrů.

Celkovým vítězem 32. Helsinki City Marathonu se stal Titus Kurgat (Keňa) v čase 02:22:47 hodin, na 2. místě byl Terekiab Endale (Etiopie), který byl sekundu pomalejší a třetí doběhl další Keňan Maiyo Kiplagat v čase 02:23:32 hodin. Mezi ženami zvítězila Salome Biwot (Keňa) v čase 02:41:55 hodin před domácí Leenou Puotiniemi – 02:43:04 hodin, jako třetí skončila Sarah Kiptoo (Keňa) v čase 02:46:36 hodin.

Do cíle doběhlo 3.131 mužů a 885 žen.

Z českých běžců doběhl na 256. místě (57. místo v kategorii M40) Libor Svozil v čase 03:26:23 hodin, 504. místo (106. místo v kategorii M40) obsadil Tomáš Mrajca s časem 03:41:02 hodin. Mezi ženami se na 326. místě (58. místo v kategorii Ž40) se umístila Lenka Wágnerová (všichni MK Seitl Ostrava), která náročnou trať zvládla za 04:15:21 hodin.

Výsledky


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.