Horský přeběh hlavního hřebene Jeseníků z Ramzové na sedlo Skřítek v podobě čtvrtého ročníku Jesenického maratonu čekal tuto sobotu na vyznavače terénního běhu.

Na nezměněné trati i letos nenašel konkurenta suverénní vítěz všech předešlých ročníků Marek Procházka (OknoPlast Šumperk, 1974). S náskokem necelých šesti minut doběhl do cíle v těžko uvěřitelném novém traťovém rekordu 3:27:08 hod. V kategorii žen letos prodala svoji životní formu nestárnoucí Štéfánia Šrámková (CH3, 1968) a zvítězila v čase 4:50:25 hod.

Po tropech ideální maratonské podmínky

Z hlediska klimatických podmínek, které jsou pro závod v horách velmi důležité a klíčové, to během předchozího týdne vypadalo, že se čtvrtý ročník stále úspěšnějšího závodu bude konat v extrémních tropických podmínkách, které bychom možná mohli alespoň částečně srovnat s ultramaratonem Badwater v Údolí smrti. Naštěstí došlo z pátku na sobotu k výrazné změně a oddechnout si mohli jak pořadatelé, tak samozřejmě především běžci. Ikdyž to během celého sobotního dopoledne vypadalo na bouřky a lijáky, naštěstí během závodu nezapršelo ani jednou a vítr většinou foukal ve směru běhu. Všichni si tak mohli užívat ideální podmínky s příjemnou teplotou mezi 15 – 25°C. „ Počasí nám všem vyšlo, to je pravda. Ale my jsme si je na čtvrtý ročník radši objednali předem“, podotkl s úsměvem jeden z hlavních pořadatelů Petr Kroutil.

Na letošní ročník připravili organizátoři hned několik novinek. Především zařadili start půlmaratonu z Červenohorského sedla, kde vybíhalo zhruba osmdesát běžců a běžkyň, a v místě cíle pak několik doprovodných běhů na 50, 100, 300 a 500 m především pro děti a jejich rodiče a v zápětí závod na 5 km pro juniory a starší. Ke kvalitnímu servisu jako jsou WC, šatny, stany a občerstvení, přidali pořadatelé masáže a teplé sprchy. Co se týká trati, nebylo opět ponecháno nic náhodě a fungovalo zhruba pět občerstvovaček. Přesto více než polovina závodníků běžela i s vlastními zdroji energie. Na závodech typu „point to point“ je někdy dost obtížné dobře vyznačit trasu, a zvláště pak, jde-li o trať maratonskou. Tady je nutné chválit také. Snad až na poslední rozcestí před cílem, kde by neškodilo přidat pár metrů pásky nebo šipku navíc, bylo vše ostatní bez problémů i pro ty, kteří tento závod běželi poprvé.

Nárůst startujících, avšak méně favoritů

U dolní stanice lanovky ve ski areálu v Ramzové se tradičně ozvala startovní rána z papírového pytlíku přesně v deset hodin ráno a vyběhlo asi 170 maratonců. Na startu bohužel chyběli někteří očekávaní favorité a další výborní maratonci. Někteří z nich dali přednost kolidujícímu Běhu na Sv. Hostýn.

Hned od startu se po krátkém zahřátí dostal do vedoucí skupiny hlavní favorit Marek Procházka (OknoPlast Šumperk) spolu s Alešem Palkem (VSK Universita Brno) a Michalem Smolou (SKOB Zlín). Dlouho se skupiny drželi na dohled i další skvělí běžci v druhé skupině (Helleší, Čermák, Vymazal a Sikora), ale úvodní vražedné a „nekonečné“ sedmi kilometrové stoupání na Šerák ukázalo, jak na tom kdo fyzicky je. Kromě suverénního Marka Procházky a Aleše Palka se pořadí různě měnilo a promíchávalo podle schopností běžců zvládat seběhy, technické kamenité pasáže a extrémní stoupání.

Táhlé jedenáctikilo­metrové stoupání z Červenohorského sedla na Švýcárnu a Praděd jasně ukázalo, kdo má v kopcích dost naběháno a komu nejméně tuhly nohy. Marek Procházka si postupně navyšoval svůj mírný náskok až na konečných pět a půl minuty a bez problémů vyhrál ve vlastním traťovém rekordu 3:27:08 hod. Velmi solidním výkonem 3:32:42 hod. obsadil druhou příčku Aleš Palko (VSK Universita Brno). Někteří skvělí běžci se naopak v druhé části propadli a toho mohl využít Michal Smola (SKOB Zlín), který udržoval svižné tempo a v posledních kilometrech si čtyřminutovým náskokem udržoval a uhájil třetí pozici.

Kategorie žen bývá u těchto extrémních běhů tradičně málo obsazena. Startovalo pouze deset závodnic. Favoritka a vítězka prvního ročníku Petra Havlová do Ramzové nedorazila, přestože byla přihlášena.

Volné pole působnosti tak měla vytrvalkyně Štefánia Šrámková běžně závodící za SOLEN Olomouc. Avšak na této výjimečné akci se rozhodla prezentovat pořádající klub CH3 Domašov. Také Daniela Habrová (TJ Sokol Ostopovice, 1976) tak mohla patřit mezi adeptky na čelní příčky. To se potvrdilo a s nepříliš velkým dvouminutovým náskokem vybojovala vítězství v čase 4:50:25 hod. právě Štefánia Šrámková (1968).

Štefka letos excelovala v tropických podmínkách v rakouském Klagenfurtu, kde v čase 12:03 hod. absolvovala klasického ironmana. Svoji vytrvalost a měsíce dřiny tak mohla v sobotu zúročit i v Jeseníkách. Pro třetí místo si s časem 5:11:05 hod. doběhla Renata Šedová (Orlické Cyklo&in-line království, 1965).

Foto 189× + VÝSLEDKY – Radek Leszczynski


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.